НБУ знизить облікову ставку до 5% - прогноз банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ знизить облікову ставку до 5% - прогноз банкірів

Кредит&Депозит
1320
Правління Національного банку може знизити облікову ставку 23 липня максимум на 1 процентний пункт – до 5% річних, враховуючи невелике прискорення інфляції в червні до 2,4% з 1,7% за підсумками травня.
Про це розповіли опитані агентством “Інтерфакс-Україна” банкіри.
“Незважаючи на невелике прискорення інфляції до 2,4% в червні, вона досі залишається нижчою від цільового діапазону НБУ (4-6%). Це залишає можливість для подальшого пом’якшення монетарної політики, хоча і набагато більш обережними темпами, ніж у першому півріччі 2020 року”, – зазначила виконавчий директор Незалежної асоціації банків Олена Коробкова.
Вона додала, що швидке скорочення облікової ставки, наприклад, на 2 п.п. за один перегляд залишилося в минулому, тому, за її оцінками, в липні показник буде знижуватися в межах 1 п. п. з нинішніх 6% річних.
“Враховуючи монетарну політику, яку проводить Національний банк, можна очікувати подальшого незначного зниження облікової ставки – на 0,5-1 п. п.”, – вважає CFO Укрексімбанку Сергій Єрмаков.
Як повідомив начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов, незважаючи на деяке прискорення, фактична інфляція в червні (2,4%) була вдвічі нижчою від як квітневого прогнозу НБУ (4,8%), так і цільового діапазону регулятора (4-6%).
“Сьогодні вже стало очевидно, що дезінфляційні ефекти коронакризи в короткостроковій перспективі однозначно переважали над інфляційними. За нашими оцінками, в липні-серпні інфляція буде підтримуватися стабільною, близькою до червневого значення. Ситуація, що склалася, залишає для НБУ можливість зниження облікової ставки, проте вже набагато меншими темпами, ніж це відбувалося останні пів року”, – зазначив він.
“Ми бачимо можливість зниження облікової ставки на засіданні 23 липня до 5-5,5% річних”, – резюмував Блінов.
Блінов зазначив, що в контексті ризиків подальшого прискорення інфляції зниження облікової ставки в липні цілком може стати останнім в цьому році.
“Ми очікуємо, що в липні НБУ знизить облікову ставку на 0,5 п.п. – до 5,5% з урахуванням двох основних факторів. По-перше, рівень інфляції в червні помітно нижче від цільового діапазону, а по-друге, для підтвердження прихильності НБУ до подальшого пом’якшення монетарної політики після зміни його голови”, – повідомив директор Департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.
Лепак додав, що в разі ослаблення гривні до рівня, закладеного в бюджетних макропараметрах (29,5 грн/$1), інфляція може швидко повернутися в межі цільового діапазону НБУ 5% ± 1 п. п.
Як повідомив головний менеджер з макроекономічного аналізу департаменту казначейства Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій, базовий прогноз банку за динамікою облікової ставки будується на сценарії збереження наявних підходів до реалізації монетарної політики, в основі якої лежить таргетування інфляції.
“На сьогодні темпи інфляції все ще перебувають нижче від цільового інтервалу 5 + – 1%. Разом з цим стадія швидкого зниження облікової ставки вже закінчилася, але певний запас для її незначної зміни ще залишився. Тому ми очікуємо подальшого поступового зниження облікової ставки до кінця року”, – додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас