Міжбанк: спекулятивні спроби розгойдати курс продовжаться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: спекулятивні спроби розгойдати курс продовжаться

Валюта
2657
Весь минулий тиждень валютний ринок України лихоманило. Котирування зростали як за рахунок безпосередньо фінансових новин, так і за рахунок активної роботи спекулянтів по долару і по євро. За минулий тиждень долар на міжбанку зріс до 27,42/27,45 гривень, а євро до 31,34/31,37. Нервозність передавалася і готівковому ринку, де цінники швидко реагували подальшим зростанням у відповідь на події на міжбанку.
Девальваційні настрої минулого тижня позначаться на поведінці учасників торгів і сьогодні. Активні спекулятивні спроби розгойдати курс продовжаться, а на настрої учасників ринку впливатимуть:
  • пік клієнтських бюджетних платежів. 20 липня практично останній день значного числа оплати податкових зобов’язань у бізнесу. Компанії будуть активно розраховуватися з державою і дефіцит гривні простимулює активний продаж валюти на міжбанку з боку експортерів, на тлі дуже обмежених можливостей щодо її купівлі у імпортерів. Клієнтські розрахунки з бюджетом сьогодні будуть основним драйвером поведінки валютного та ресурсного ринків і будуть головною “підстраховкою” для гривні;
  • завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники хочуть продавати без обмежень гривневі облігації на 182,343 і 581 день і доларові на 204 дні. Ми прогнозуємо, що після остаточних консультацій з первинними дилерами мінфінівці все ж поставлять обмеження по 182 денних паперах на загальну суму до 500 млн гривень, а всі інші папери – продаватимуть, як від початку і оголошували – без обмеження по сумі розміщення.
Останній аукціон 14 липня показав низький інтерес інвесторів до облігацій в гривні і активну скупку українських боргових зобов’язань у валюті. Продали загалом ОВДП в еквіваленті на 8,3 млрд гривень, в тому числі в гривні всього на 10,6 млн гривень, зате в валюті – на $306,3 млн.
За прогнозами Finance.ua, завтра на новому аукціоні ситуація повториться – по гривні обсяги залучення будуть значно нижчими, ніж купівлі валютних паперів. У будь-якому випадку, такі значні ресурсні потоки позначаться на поведінці валютного та ресурсного ринків;
  • продовження валютних ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках. Зустріч лідерів країн ЄС з питання подальшої фінансової протидії наслідкам коронавірусу показала значні розбіжності в підходах і поглядах різних країн до використання 750 млрд євро коштів у вигляді як безоплатної допомоги, так і у вигляді кредитування. Напружена ситуація і в економіці США, де проблеми з різким зростанням безробіття, соціальним невдоволенням і протистояння США-Китай на тлі майбутніх президентських виборів – тільки посилюються.
Наразі євро вже перевищив 1,144 долара і сьогодні курсові гірки по цій парі продовжаться. Це дуже суттєво впливатиме і на курс євро відносно гривні на сьогоднішніх українських торгах і в обмінниках.
Експортери, спостерігаючи зростання котирувань останніх днів, продовжать “підігравати” спекулянтам, притримуючи основні обсяги своєї валютної виручки протягом дня до моменту максимальних рівнів курсів на торгах. Протягом дня це створить певний психологічний тиск на ринок і буде грати проти гривні, а періодичні виходи на торги нерезидентів, що виходять з українських гривневих ОВДП – створять додатковий попит на валюту і також “підіграють” спекулянтам.
Сьогодні спекулянти будуть на валютному ринку заробляти як за рахунок роботи в форматі “в дві сторони”, так і за рахунок різниці між курсами готівкового та безготівкового ринків, а також при найменших можливостях за рахунок розгойдування міжбанківських котирувань протягом дня зі спробами продовження гри “на підвищення”.
Якщо котирування знову активно підуть вгору стараннями спекулянтів – Finance.ua не відкидає виходу НБУ з продажем долара, щоб збити ажіотаж. Обстановка на валютному ринку залишиться напруженою.
Котирування міжбанку, за нашими прогнозами, на 20 липня будуть у межах: долар – коридор 27,30 – 27,65 гривень, євро – коридор 31,14 – 31,74 гривень. Обсяги операцій на торгах складуть від $190 млн до $230 млн, а кількість угод – від 520 до 690.
На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро/долар продовжаться і крос-курс пари цієї пари перебуватиме в широкому коридорі від 1,1410 до 1,1480 долара за євро. Це буде істотно впливати на поведінку курсу євро відносно гривні й на українському міжбанку.
Готівковий ринок сьогодні продовжить працювати з оглядкою на поведінку міжбанку і якщо реальний попит на валюту з боку населення буде знову зростати – власники обмінників продовжать гру “на підвищення” з частою зміною цінників обмінників протягом дня.
Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде в межах: долар – коридор котирувань покупок і продажів 27,20 – 27,75 гривень, євро – коридор котирувань покупок і продажів 30,85 – 31,80 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,42 / 27,45
еврпро – 31,33 / 31,37
російський рубль – 0,3819 / 0,3825
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас