Відновлення світової економіки до кінця 2021 р. поставлено під сумнів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновлення світової економіки до кінця 2021 р. поставлено під сумнів

Світ
328
Повне відновлення світової економіки після сильного спаду на тлі спалаху коронавірусу цьогоріч неможливе, а в 2021 році його перспективи будуть багато в чому залежати від того, що відбувається зараз, пише Bloomberg.
Як зазначає агентство, такий сценарій мало хто міг очікувати на початку року, коли багато економістів прогнозували економічне зростання, а впевненість інвесторів підтримало укладення торговельної угоди між США і Китаєм.
Незважаючи на масштабні стимулюючі заходи, прийняті в умовах пандемії, світ переживає найбільшу економічну кризу з часів Великої депресії. Хоча деякі показники виробничої діяльності та роздрібних продажів поліпшуються, надії на V-подібне відновлення розвіюються.
Глава Федерального резервного банку (ФРБ) Річмонда Томас Баркін порівняв нинішню траєкторію, по якій рухається економіка, зі спуском на ліфті перед підйомом пішки.
Головний економіст Світового банку Кармен Рейнхарт, в свою чергу, зазначила на конференції Bloomberg Invest Global в кінці червня, що необхідно відрізняти відстрибування і відновлення економіки.
“Справжнє відновлення означає, що ви так само заможні, як були до кризи, я вважаю, що ми далекі від цього”, – сказала вона.
Багато чого буде залежати від ситуації з поширенням коронавірусу і розробкою вакцини, зазначає Bloomberg. Навіть в тих країнах, де епідемію вдалося взяти під контроль, часто виникають нові спалахи.
За оцінкою Міжнародного валютного фонду (МВФ), до кінця року доходи на душу населення знизяться в 170 країнах світу (90% від загальної кількості). У січні МВФ прогнозував, що 160 країн продемонструють зростання економіки і доходів населення.
При цьому до кінця 2021 року світовий ВВП, швидше за все, буде нижчим, ніж в кінці 2019 року, вважають економісти HSBC Holdings Plc.
Глава ФРС Джером Пауелл раніше попередив про збереження великої невизначеності щодо відновлення економіки США, а голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила, що економічне відновлення буде “стриманим”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас