Що буде, якщо МВФ відмовиться від України: думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде, якщо МВФ відмовиться від України: думка експерта

Казна та Політика
2920
Міжнародний валютний фонд (МВФ) вже висунув вимогу до України в зв’язку з можливою відставкою голови Нацбанку Якова Смолія – зберегти інституційну незалежність НБУ, хто б не очолив регулятора. Якщо тепер головний кредитор країни отримає докази порушення незалежності НБУ, Україна може позбутися міжнародної фінансової допомоги, і тоді доведеться включати “друкарський верстат”.
Таку думку в коментарі сайту “Сьогодні” висловив економічний експерт Борис Кушнірук.
“Уявіть собі ситуацію: наші західні партнери припинили давати нам кредити та допомогу, наприклад, за те, що ми порушили незалежність Нацбанку. Тоді постане питання: за рахунок чого фінансувати дефіцит бюджету? Його можна фінансувати або за рахунок емісії, причому емісії на сотні мільярдів гривень, або, вибачте, закрити все бюджетне фінансування, і тоді настане катастрофа. Тобто реакції “сьогодні на завтра” не буде. Але вона може відгукнутися економіці досить швидко”, – вважає Кушнірук.
Як відомо, голова Нацбанку України Яків Смолій 1 липня написав заяву про звільнення і подав його президенту України Володимиру Зеленському. Смолій пояснив своє рішення систематичним політичним тиском. Правління Нацбанку при цьому закликало президента України, уряд і народних депутатів дати можливість банку виконувати свої функції. В Офісі президента, в свою чергу, заявили, що пріоритетом залишається забезпечення незалежності НБУ.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас