SpaceX доставила на орбіту GPS-супутник третього покоління (фото, відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

SpaceX доставила на орбіту GPS-супутник третього покоління (фото, відео)

Світ
1496
Важка ракета-носій Falcon 9 у вівторок успішно стартувала на орбіту з третім супутником системи глобального позиціонування третього покоління GPS III в інтересах ВПС США.
Про це повідомила компанія розробник носія SpaceX.
Запуск ракети був здійснений о 16:10 за американським часом з 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида).
Космічний апарат GPS III вагою 3,8 тонни стане наступним елементом у планованому орбітальному угрупованні з 32 супутників глобального позиціонування третього покоління. Ці апарати поступово повинні замінити собою застарілі супутники, які зараз забезпечують сигнал GPS в усьому світі.
SpaceX доставила на орбіту GPS-супутник третього покоління (фото, відео)
Супутники GPS III мають велику потужність сигналу, дозволяють визначати місце розташування цивільних об’єктів утричі точніше, ніж використовувані наразі супутники, у яких вона становить від 3 до 10 метрів. Точність визначення місця розташування військових об’єктів буде набагато вищою.
Також GPS III має значно поліпшені можливості в боротьбі з перешкодами в порівнянні з більш ранніми апаратами. Вони будуть у вісім разів більше захищеними від блокування противниками США.
Сьогодні послугами системи GPS, оператором якої є ВВС США користуються понад 4 млрд людей у світі.
Створенням нових супутників опікується корпорація Lockheed Martin. Вартість одного апарату оцінюється в $ 577 млн. Термін експлуатації супутника нового покоління становить 15 років.
Перші 10 апаратів GPS III у версії Space Vehicle (Block IIIA) запустять до 2023 року включно, інші 22 у версії Follow On (Block IIIF) почнуть розміщувати на орбіті з 2025 до 2034 року. Оновлювана система повнофункціонально запрацює не раніше ніж у 2022 році в зв’язку з затримкою в модернізації наземних систем управління супутниками.
Перший супутник GPS III був виведений на орбіту 23 грудня 2018 року за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX, яка виграла тендер на запуск п’яти з перших шести апаратів даного типу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас