Підписано закон про посилення соцгарантій дітям під опікою і самотнім пенсіонерам 80+ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підписано закон про посилення соцгарантій дітям під опікою і самотнім пенсіонерам 80+

Казна та Політика
865
Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб», який Верховна Рада ухвалила 2 червня.
Про це повідомляє пресслужба Президента.
Що це дає. Підвищать соціальні гарантії для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, зокрема для дітей з інвалідністю, осіб, які досягли 80-річного віку та потребують постійного стороннього догляду.
Закон передбачає:
  • збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, яка призначається відповідно до закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», з двох до двох з половиною прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю – до трьох з половиною прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.
При визначенні права на призначення допомоги на дітей одиноким матерям застосовуються умови, встановлені для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів.
  • Вносить доповнення до закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та встановлює допомогу малозабезпеченим родинам, яка надається у вигляді одноразової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги працездатній особі, що не працює, з-поміж членів такої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності.
  • Дає нове визначення середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який застосовується при визначенні розміру допомог відповідно до законів України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
  • Передбачено, що порядок призначення, умови виплати та підстави для припинення виплати державної соціальної допомоги, перелік документів, необхідних для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, встановлюватиметься Кабінетом міністрів.
  • Розширено коло осіб, які потребують додаткового сприяння у працевлаштуванні. Цей перелік доповнено непрацюючими працездатними особами з-поміж членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.
  • Надається право на призначення державної соціальної допомоги на догляд за одинокими особами, які досягли 80-річного віку та які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду. Державна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, коштом державного бюджету.

Довідка Finance.ua:

  • В “Слузі народу” хочуть підвищити прожитковий мінімум. Розмір прожиткового мінімуму можуть збільшити в кілька разів, а для працездатних взагалі підвищити до рівня мінімальної зарплати. При цьому неоподатковуваний мінімум (той дохід, з якого не потрібно платити податки) підняти до рівня нового ПМ.
  • Нині прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить: з 1 січня 2020 року – 2027 грн; з 1 липня – 2118 грн; з 1 грудня – 2189 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас