Кабмін поставив під питання приєднання України до енергосистеми Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін поставив під питання приєднання України до енергосистеми Європи

Енергетика
600
Кабмін до 1 листопада надав вугільним ТЕС пріоритетну диспетчеризацію виробленої ними електроенергії.
Відповідне розпорядження №702-р від 17 червня у вівторок опублікували на “Урядовому порталі”.
Відповідно до розпорядження, Міненерго має затвердити перелік ТЕС, які використовують вугілля для виробництва електроенергії і за якими буде здійснюватися пріоритетна диспетчеризація.
Водночас “Укренерго” рекомендують “забезпечити пріоритетність диспетчеризації енергоблоків теплових електростанцій енергогенеруючих компаній, які не використовують природний газ як основний і резервний вид палива для виробництва електричної енергії”.
Виняток – газ, який використовується для технологічних потреб для підтримки стійкого горіння і виконання операцій із запуску/зупинки основного обладнання.
За даними співрозмовників ЕП в Кабміні, ухвалення цього розпорядження унеможливлює сертифікацію “Укренерго” як незалежного оператора, що в свою чергу є обов’язковою умовою приєднання української енергосистеми до енергосистеми Європи ENTSO-E.
“Це повністю ручне регулювання. Енергоспівтовариство виступало проти такого рішення. Тепер питання сертифікації “Укренерго” та інтеграція із європейською енергосистемою під великим питанням”, – сказав співрозмовник.
Кабмін визначив пріоритетним використання вугілля у виробництва електроенергії на українських ТЕС.
Раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславець попросила РНБО ввести тимчасову заборону на використання ТЕС природного газу та мазуту як основного виду палива – щоб “у вугільних компаній не забирався ринок збуту, а шахтарі виходили на роботу і отримували зарплату”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас