Нацбанк пропонує новий індикатор вартості міжбанківських кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк пропонує новий індикатор вартості міжбанківських кредитів

Казна та Політика
253
Національний банк припинить розрахунок Українського індексу міжбанківських ставок (Ukrainian index of interbank rates, UIIR) з 23 червня і замінить його новим індикатором вартості ресурсів на міжбанківському кредитному ринку – Українським індексом міжбанківських ставок овернайт (Ukrainian OverNight Іndex Average, UONIA). UONIA має декілька ключових відмінностей від UIIR, насамперед – більш досконалу методику обрахунку.
Про це повідомляє пресслужба регулятора.
  • Новий індекс буде розраховуватися лише на термін овернайт за кредитами та депозитами. За операціями своп у подальшому буде розраховуватися лише довідкове значення індексу на термін овернайт, втім, цей індикатор не матиме статусу головного орієнтира грошового ринку України.
  • До розрахунку UONIA включено 10% угод із надання НБУ банкам кредитів на строк овернайт та 10% угод із розміщення НБУ серед банків депозитних сертифікатів на строк овернайт.
  • Новий індекс має запобіжник від можливого маніпулювання з боку учасників ринку. Зокрема, під час обрахунку індексу відбуватиметься агрегування трансакцій між одними й тими ж контрагентами в одну угоду через визначення середньозваженого значення відсоткової ставки за ними.
UONIA дасть змогу об’єктивніше визначати ринкову вартість гривневих ресурсів на міжбанківському кредитному ринку, вказують в НБУ.
Ви можете отримати більше з вашого депозиту. Finance.ua домовився з банками, щоб ви могли отримати «Бонус до депозиту».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас