В Україні з'явиться національний орган інтелектуальної власності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться національний орган інтелектуальної власності

Казна та Політика
274
Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає створення в Україні національного органу інтелектуальної власності.
За ухвалення у другому читанні та в цілому законопроєкту №2255 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності” проголосували 245 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається створення Національного органу інтелектуальної власності України (НОІВ) як юридичної особи публічного права (державної організації), що відноситься до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (Мінекономіки).
“Мінекономіки забезпечуватиме формування та реалізовуватиме державну політику у сфері інтелектуальної власності, а НОІВ виконуватиме окремі публічні функції (владні повноваження) щодо реалізації державної політики (видача охоронних документів (патентів, свідоцтв) на об’єкти інтелектуальної власності)”, – йдеться у документі.
Зазначається, що зазначений підхід щодо впровадження дворівневої структури державної системи правової охорони інтелектуальної власності розроблений з урахуванням передового досвіду іноземних держав (зокрема, Німеччини, Японії, Польщі, Естонії, Грузії, Данії, Сінгапуру, Фінляндії, Південної Кореї, Франції).
“Функції НОІВ буде виконувати державна організація, яка буде створена на базі Державного підприємства “Український інститут інтелектуальної власності” (заклад експертизи) і буде відноситися до сфери управління Мінекономіки”, – йдеться в документі. Також зазначається, що прозорість діяльності НОІВ забезпечуватиметься шляхом проведення зовнішнього аудиту (фінансового та управлінського), оприлюднення кошторису фінансів, спрямованих на забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності та напрямів їх використання.
“Також проведення електронних публічних закупівель, що здійснюються за рахунок державної системи правової охорони інтелектуальної власності; усунення умов для корупційних ризиків в результаті мінімізації суб’єктивного фактора в ухваленні рішень (широке впровадження автоматизації процесів реєстрації угод, здійснення їх в режимі реального часу); ухвалення рішень в результаті широкого соціального діалогу і з урахуванням громадської думки; проведення громадського та професійного моніторингу діяльності зазначеного органу”, – йдеться в документі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас