Марченко назвав найпоширеніші причини відмови в наданні дешевих кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марченко назвав найпоширеніші причини відмови в наданні дешевих кредитів

Кредит&Депозит
3263
Відповідно до інформації, наданої Міністерству фінансів Фондом розвитку підприємництва, який адмініструє програму «Доступні кредити 5-7-9%», станом на 10 червня 2020 року банки-партнери отримали 24 720 заявок на участь у програмі «Доступні кредити 5-7-9%».
Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.
Однак, лише 3500 клієнтів сформували і передали банкам відповідний пакет документів для участі в програмі. Видано 605 кредитів на суму 381,041 мільйона гривень. Ще 1792 заявки перебувають у роботі банків.
«Сьогодні в пресі та соціальних мережах багато інформації, що програма не працює. Основна претензія бізнесу – бюрократія банків. Мовляв, саме банкіри не охоче видають кредити. Ми зібрали вас тут, аби зрозуміти, що заважає банкам – особливо державним банкам – активніше кредитувати мікро- та малий бізнес в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%», – звернувся до представників державних банків Міністр фінансів Сергій Марченко.
Кожну другу заявку (1509 заявок, загалом) було відхилено банком як таку, яка не може бути задоволена.
Серед найпоширеніших причин відмови в кредитуванні: «ділова репутація», «необґрунтованість бізнес-плану», «невідповідність цілі кредитування», «невідповідність Закону про державну підтримку МСП», «збиткова діяльність ММП», «перевищення обсягу виручки», «перевищення ліміту держпідтримки».
Представники державних банків переконані, що висновок, що «програма не працює» – це суттєве перебільшення.
Банкіри визнають, що певні проблеми були з кредитуванням «стартапів». «Тут комунікація справді трохи випередила можливості. Адже станом на початок дії програми без механізму часткових кредитних гарантій банки не могли видавати позики новоствореним підприємствам через відсутність можливості бізнесу надати заставу за кредитом.
Банкіри переконані, що інструмент державних портфельних гарантій покращить можливості банків кредитувати мікро- та малий бізнес.
Нагадаємо, Кабмін схвалив старт програми доступних кредитів для малого бізнесу з 1 лютого 2020 року. Відповідне рішення Уряд ухвалив під час засідання 24 січня.

Довідка Finance.ua:

Що передбачає програма:
  • видачу кредитів розміром до 1,5 млн грн терміном на п’ять років під 5% річних, якщо передбачається виручка в 25 млн грн і створюються мінімум два робочі місця;
  • під 7% річних для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставку буде знижено на 0,5%;
  • під 9% річних для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;
  • сам учасник повинен інвестувати 20% власних коштів від усіх витрат.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут 💼

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас