МВФ затвердив програму для України: $5 млрд на півтора року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ затвердив програму для України: $5 млрд на півтора року

Казна та Політика
2600
Рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на 5 мільярдів доларів. Програма розрахована на 18 місяців.
Про це йдеться в повідомленні на сайті Міжнародного валютного фонду.
“Виконавча рада МВФ затвердила програму Stand-by (SBA) для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів. – Ред.). Затвердження програми дозволяє здійснити негайне виділення еквіваленту 1,5 млрд SDR (приблизно $2,1 млрд)”, – зазначається в повідомленні на сайті фонду.
“Україна отримає перший транш від МВФ у розмірі 2,1 млрд дол. Це на 200 млн дол. більше, ніж планувалося спочатку. Нова програма допоможе подолати виклики, спричинені COVID19. У складний час МВФ доводить, що є надійним партнером”, – зазначив Володимир Зеленський у Twitter.
“Нова програма має допомогти Україні вирішити проблеми, пов’язані з пандемією COVID-19, через підтримку платіжному балансу та бюджету, підтримку сьогоднішніх досягнень та просування ключових структурних реформ. Щоб надати Україні можливість повернутися до зростання, коли криза закінчиться”, – зазначається в повідомленні МВФ.
“Заходи України із стабілізації економіки за останні 5 років були сильними. Однак необхідно зробити більше зусиль для реформ, щоб забезпечити міцне та всеосяжне зростання”, – наголошується в заяві фонду.
Раніше постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Василь Мокан заявляв, що перший транш кредиту Міжнародного валютного фонду буде в сумі 1,9 млрд доларів та піде на покриття дефіциту держаного бюджету. Щодо інших траншів питання поки не вирішене.
“Мова йде дійсно про 1,9 млрд доларів траншу. І ці кошти, саме перший транш, підуть на покриття дефіциту бюджету на 2020 рік”, – сказав Мокан і додав, що ці кошти вже розписані.
За словами заступника виконавчого директора МВФ від України Владислава Рашкована, з 26 березня, коли МВФ почав працювати в умовах карантину, виділення 5 млрд дол. для української програми Stand-by – найбільший рівень підтримки Фонду для всіх країн світу.
“Українська програма Stand-by – перша нова структурна програма (upper credit tranche program), яку затвердила Рада директорів МВФ з 26 березня цього року (коли Фонд перейшов на роботу в умовах карантину); з 26 березня і до сьогодні затверджувалися тільки програми emergency financing або ж (щоб надати більше коштів до бюджету для реакції на пандемію) трохи видозмінювалися умови раніше затверджених програм (programs were augmented). 5 млрд дол. української програми Stand-by – найбільший рівень підтримки Фонду для всіх країн світу з 26 березня цього року (якщо не брати до уваги три рішення за FCL лініями)”, – зазначив Владислав Рашкован.

Довідка Finance.ua:

  • Про співпрацю в межах кредитної лінії Stand-by Київ та МВФ заговорили після того, як відмовилися від попередньо узгодженої 3-річної програми розширеного фінансування.
  • Останньою умовою продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом було ухвалення банківського закону, яке відбулося 13 травня.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас