АМКУ визнав дії ДТЕК Ахметова на енергоострові монопольним зловживанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ визнав дії ДТЕК Ахметова на енергоострові монопольним зловживанням

Фондовий ринок
1216
Антимонопольний комітет кваліфікував дії “ДТЕК Західенерго” і “Д. Трейдинг” Рината Ахметова в зоні “Бурштинського енергоострова” як зловживання монопольним становищем. У компанії є місяць на формування своєї позиції захисту.
Про це повідомляє прес-служба АМКУ.
У разі підтвердження законодавства на порушників буде накладено штраф у розмірі до 10% доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік.
Розслідування АМКУ почалося в жовтні минулого року. Його основні результати такі:
Група “ДТЕК” в складі “ДТЕК Західенерго” і “Д. Трейдинг” в липні-жовтні 2019 року займала монопольне (домінуюче) становище на регіональному ринку комерційного продажу електричної енергії і балансування в години як мінімального, так і максимального навантаження в торговельній зоні острова “Бурштинської ТЕС”.
З кінця липня 2019-го “ДТЕК Західенерго” зменшував обсяги пропонованої електроенергії в години мінімального навантаження, що призводило до зростання обсягів продажів на балансуючому ринку за вищими для споживачів цінами.
У липні-жовтні 2019-го “ДТЕК Західенерго” встановлював на ринку “на добу вперед” в години максимального навантаження завищені і економічно необґрунтовані ціни на продаж електричної енергії.
Такі дії відповідача по справі були б неможливі за умови значної конкуренції на ринку, отже, кваліфікуються Антимонопольним комітетом як зловживання монопольним (домінуючим) становищем.
В АМКУ зазначають, що конкуренцію “ДТЕК Західенерго” могла б скласти електроенергія з сусідніх європейських країн, перш за все Словаччини, де в досліджуваний період вона була значно дешевшою.
Однак “Д. Трейдинг”, яке входить в ту ж групу “ДТЕК”, викуповувала більшу частину пропускної спроможності напрямку Словаччина-Україна, що обмежувало імпорт. Тобто, “ДТЕК Західенерго” міг диктувати свої умови всьому ринку.
Зараз “ДТЕК Західенерго” і “Д. Трейдинг” мають місяць на формування своєї позиції захисту. Потім комітет призначить засідання, на якому справу буде розглянуто за участю відповідачів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас