Міжбанк: "дочки" виступлять провокаторами курсових коливань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: "дочки" виступлять провокаторами курсових коливань

Валюта
779
Вівторок на валютному міжбанку пройде активно і цікаво. За нашими прогнозами, обсяги операцій на торгах будуть в межах до $200-240 млн при здійсненні до 560-670 угод.
Що вплине на поведінку учасників ринку:
1). Бізнес входить в звичайний діловий режим (хоча і в масштабах обмеженої роботи через обмеження карантину) – і «ефект першого дня місяця» вже не буде стримувати обсяги операцій. Більше того, необхідність фінансування поточної господарської діяльності (виплата зарплат, оплата оренди, сировини і матеріалів) стимулюватиме клієнтів до продажу валютної виручки і витрати коштів, отриманих від відшкодувань ПДВ;
2). Аукціон Мінфіну з продажу ОВДП. Чиновники після консультацій з первинними дилерами остаточно визначилися з тими паперами і обсягами, які залишаться сьогодні до продажу. Пропонуватимуться ОВДП на 77 і 175 днів по 500 млн гривень, а також без обмеження обсягів на 266 і 350 днів. Облігації на 532 дні – мінфінівці зняли з продажів.
Наші джерела кажуть, що на 532 дні – взагалі не було інтересу і тому їх прибрали, а ось за перспективами самого аукціону – суми розміщень сьогодні будуть значно більші, ніж на останньому аукціоні (нагадаємо, 26 травня продали всього паперів на суму 1,036 млрд гривень). Певний попит на облігації є (як з боку держбанків, так і навіть у кількох великих компаній реального сектору), що і забезпечить зростання обсягів продажів на аукціоні. Це позначиться на ресурсному і опосередковано на валютному ринку;
3). Починається період купівлі валюти “дочками” іноземних компаній під репатріацію дивідендів, що зазвичай призводить до періодичних сплесків котирувань міжбанку за рахунок активізації спекулянтів.
“Провокатором” щодо збільшення курсових коливань сьогодні буде активність “дочок” іноземних компаній з виведення дивідендів і власне нерезиденти. Вони продовжують поступово виходити з українських облігацій, що в моменти купівлі ними валюти збільшує тиск на гривню. В “плюс” нацвалюті спрацює проведений аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП і дефіцит гривні у більшості компаній, що вийшли з карантину.
Як і вчора, за наявності надлишку пропозиції долара на ринку Нацбанк знову вийде на торги з викупом долара, що утримає його котирування від значного просідання. Якщо ж нерезиденти будуть активно скуповуватися, то регулятор волітиме не втручатися в цей процес і дасть котируванням підрости до рівнів не вище ніж 27 гривень. Лише після цього порогу НБУ може вийти з продажем долара, хоча ймовірність такого розвороту подій дуже мала.
Загальний настрій поки що залишається все ж позитивним для гривні. Та й іноземці вже зрозуміли давно, що їхні покупки лише годують спекулянтів і вважають за краще їх робити невеликими сумами, щоб не “баламутити” ринок.
На момент завершення статті НБУ вже викупив з ринку свої $20 млн по 26,79 гривень і поки що пішов з торгів.
За прогнозами Finance.ua, 2 червня коридор по долару на міжбанку буде в межах 26,70-27,00 гривень.
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 26,78 / 26,80
Євро – 29,79 / 29,81
Російський рубль – 0,3845 / 0,3850
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас