Ексголова НБУ позитивно оцінює перспективи швидкого повернення України на ринок зовнішніх запозичень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ексголова НБУ позитивно оцінює перспективи швидкого повернення України на ринок зовнішніх запозичень

Казна та Політика
330
Ексголова Національного банку України Валерія Гонтарева позитивно оцінює перспективи швидкого повернення України на ринок зовнішніх запозичень.
“Я думаю, дуже скоро ми побачимо наступні євробонди, які підуть на фінансування бюджету”, – сказала Гонтарева під час презентації своєї книги в п’ятницю.
“Мінфіну дорого ринково позичати на внутрішньому ринку, тому Мінфін скоро відправиться на міжнародний ринок. І Україну, я думаю, прекрасно там зустрінуть – у неї хороший борг до ВВП (співвідношення боргу до ВВП – Ред.), співпраця з МВФ”, – пояснила ексголова Нацбанку.
При цьому вона позитивно оцінила нинішні фінансові інструменти Центробанку. “НБУ оголошує всі інструменти для фінансування. Приходьте, беріть. Завдання тільки в одному – це повинні бути ринкові інструменти. Банк повинен захотіти прийти закласти в Нацбанк ОВДП, взяти під 8% рефінанс і піти до Мінфіну і купити у нього за ринковими умовами, як це і відбувається. Що тут поганого? Банки заробляють, Мінфін закриває свої проблеми, і у НБУ працюють його стандартні інструменти”, – зазначила вона.
Водночас Гонтарева розкритикувала думку міністра економіки Ігоря Петрашка щодо адміністративного обмеження депозитних ставок для зниження ставок за кредитами. “Те, що зараз відбувається, Дмитро Сологуб (заступник голови НБУ – Ред.) назвав у своєму інтерв’ю “економічним шаманізмом”. На мою думку, ідеальне визначення цього мракобісся. Ми так прекрасно ринковими механізмами привели ставки туди, де вони є, разом з монетарною політикою Нацбанку. Порадьте цьому міністру зайнятися своїми безпосередніми службовими обов’язками”, – зазначила Гонтарева.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас