Гетманцев розповів про амністію капіталів: справа добровільна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев розповів про амністію капіталів: справа добровільна

Казна та Політика
1505
Якщо в Україні буде проводитися амністія капіталів, то громадянам запропонують кілька ставок виведення капіталу з “тіні”.
Про це в інтерв’ю сайту “Сьогодні” розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.
Нагадаємо, президент Володимир Зеленський доручив уряду у співпраці з податковим комітетом розробити концепцію нульового декларування. Однак Гетманцев запевняє, що Рада розробила свій законопроект ще восени.
“Цей законопроект зареєстрований у нас ще у вересні. І ми над цим концептом вже працюємо. Передбачається, що буде кілька ставок. Основна ставка – 5%”, – говорить він.
Народний депутат підкреслює важливість того, що це добровільне декларування.
“Амністія завжди є справа тільки добровільна. Тобто людина може за своїм бажанням під 5% вивести гроші з тіні і покласти їх на рахунок в банку. Якщо це готівка або гроші з-за кордону, то буде просто підвищена ставка. І якщо це активи в іншій формі, не в грошовій, то теж заплатити підвищену ставку”, – відзначає Гетманцев, коментуючи тему амністії капіталу, яка далеко не у всіх країнах спрацьовувала так, як на це розраховували.
При цьому, за його словами, мінімальний поріг для декларування, відповідно до парламентського законопроекту, складе 400 тис. грн. І ці гроші можна буде амністувати навіть без подання декларації та без сплати податків.
“Якщо ви питаєте про гроші, які “під подушкою”, це особисте рішення кожної людини: декларувати чи не декларувати, виводити їх з тіні чи не виводити їх з тіні. Хоче – виводить, не хоче – не виводить. Якщо вона вважає, що зможе ними користуватися без обмежень в майбутньому – будь ласка, нехай вони і далі лежать під подушкою. 5-10 тисяч доларів – я не думаю, що це ті суми, які будуть підлягати в майбутньому якомусь фіскального контролю”, – вважає народний депутат.
При цьому він зазначає, що весь світ йде до прозорості.
“І ми з вами нікуди від цього не подінемося. Ми все одно будемо змушені йти до прозорості разом з усім світом. І питання “Звідки гроші?” не цього року, можливо, навіть не наступного, але через кілька років цілком може бути поставлене. А через кілька років амністії вже ніхто проводити не буде”, – пояснює Гетманцев.

Довідка Finance.ua:

  • Володимир Зеленський заявляв, що амністія капіталів (нульова декларація) буде цього року. Зараз влада обговорює тонкощі нововведення, проте її модель уже розроблено, оформлено у вигляді законопроєкту, який зареєстровано в парламенті.
  • Гетманцев раніше казав, що закон про особливості застосування спеціального декларування за порушення фізичними особами податкового та іншого законодавства (про амністію капіталів) необхідно прийняти поточного року та ввести в дію з 1 січня 2021 року.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас