Створення запасу нафти хочуть покласти на бізнес. Паливо може подорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створення запасу нафти хочуть покласти на бізнес. Паливо може подорожчати

Енергетика
881
У Мінеконерго триває розробка моделі мінімального запасу нафти і нафтопродуктів (МЗНН), обов’язки щодо створення якого Україна взяла на себе в рамках імплементації директив ЄС. МЗНН повинен бути сформований до кінця 2022 року і складатися з щонайменше 2 млн т сирої нафти. Однак запропонована профільним міністерством модель створення запасу може призвести до стрибка цін, йдеться в заяві нафтогазової асоціації України (НАУ).
За підсумками проведеного 28 травня онлайн-засідання робочої групи, створеної депутатами Комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ, запропонована Мінекоенерго модель функціонування МЗНН, згідно з якою створення, розміщення і підтримка 60% запасу, покладається на суб’єкти ринку, призведе до зростання роздрібних цін на паливо для громадян і промисловості, кажуть в НАУ.
Бізнесу Захід обійдеться в $1 млрд. Крім того, виконання зобов’язань ще більш викривить конкурентне середовище між легальними і нелегальними учасниками ринку, на яких доручення влади поширюватися не буде.
У НАУ, підтримуючи необхідність створення МЗНН, запропонували модель, за якою МЗНН буде на 100% фінансуватися з держкоштів, отриманих в результаті сплати частини акцизного податку з вироблених в Україні та імпортованих бензинів, дизельного палива і скрапленого газу, а також за рахунок інших джерел (наприклад, кредитів під держгарантії), не заборонених законодавством.
У НАУ переконані, що необхідні для створення МЗНН кошти в бюджеті можуть бути отримані в результаті активізації широкомасштабної боротьби правоохоронців проти нелегалів. А також через збалансування ставки акцизу податку на бензин і скраплений газ: у бік зменшення для бензину і в бік збільшення – для скрапленого газу, пропонують в асоціації.
Крім того, на думку представників НАУ, МЗНН має дорівнювати 90-денному обсягу середньодобового імпорту нафти і нафтопродуктів або 60-денному обсягу середньодобового внутрішнього споживання. Співвідношення сирої нафти і моторних палив в запасі має становити 30/70, а співвідношення дизельного палива і бензинів – 62/38. Такі пропорції, наголошується в повідомленні, прописані Директивою 2009/119 / ЄС і Регламентом (ЄС) № 1099/2008.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас