"Пенсійний депозит": Шмигаль розповів про концепцію накопичувальної пенсійної системи в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Пенсійний депозит": Шмигаль розповів про концепцію накопичувальної пенсійної системи в Україні

Казна та Політика
2846
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль допускає впровадження накопичувального рівня пенсійної системи до 2021 року. На його думку, накопичувальна система – це єдиний шлях для майбутніх пенсіонерів отримувати гідну пенсію, а для бізнесу – зберегти адекватне навантаження.
Про це він сказав в інтерв’ю агенству «Інтерфакс-Україна».
«Для нас це неминучість – рухатися до пенсійної системи з накопичувальними фондами. Ми наразі готуємо законопроекти. Не хочу здатися занадто оптимістичним, але до 1 січня 2021 це цілком реально впровадити», – розповів Шмигаль.

Як збільшити пенсію 👛

Нагадаємо, зараз в Україні діє солідарна пенсійна система, коли гроші від усіх, хто працює, надходять у Пенсійний фонд, де розподіляються між усіма пенсіонерами. Кожна офіційно працевлаштована людина сплачує зі своєї зарплати 22% єдиного соціальноговнеску (ЄСВ), який іде в Пенсійний фонд. Також із зарплати кожного працівника відраховуються 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Накопичувальна система, за словами Шмигаля, передбачає, що на рахунок працівника будуть відраховувати по 2% від ЄСВ і по 2% – від ПДФО.
«Обговорюється такий варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ні для фірми, ні для людини, і ще 2% беремо з ПДФО (податку на доходи фізичних осіб. – Ред). Ці 4% дозволяють у сьогоднішніх цінах при виході на пенсію отримати 1 млн грн», – заявив Шмигаль.
Також прем’єр зазначив, що буде три варіанти забрати гроші:
  • всю суму одразу при досягненні пенсійного віку;
  • розтермінування виплат на 5-10 років;
  • довічне утримання.
«Це виходить такий собі пенсійний депозит, де частину забезпечує держава, другу частину може докладати сама людина», – додав Шмигаль.

Довідка Finance.ua:

  • Мінсоцполітики представило варіант накопичувальних пенсій. Законопроєкт передбачає три професійні пенсійні програми.
  • Понад мільйон пенсіонерів, яким виповнилося 75 років, щомісяця зможуть отримувати надбавку до пенсії. Розмір надбавки – близько 500 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас