Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року? — заступник голови правління Таскомбанку Олег Поляк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року? — заступник голови правління Таскомбанку Олег Поляк

Кредит&Депозит
66
Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року? — заступник голови правління Таскомбанку Олег Поляк
Олег Поляк, заступник голови правління ТАСКОМБАНКУ, під час круглого столу «Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року?», проведеного 21 травня 2020 року «Фінансовим клубом», назвав основні тенденції ринку після карантину.
Зниження депозитних ставок
Безумовно, ми спостерігаємо тенденцію до зниження ставок, проте переконані, що вкладники не будуть масово забирати свої депозити, якщо розумітимуть, що це ринкова ставка. Щодо формування ставок, тут є три основні індикатори. По-перше, кожен банк встановлює ставки, відштовхуючись від власної стратегії. Наша мета — кредитування. «Живий бізнес» потребує доступного фінансового ресурсу і його фондування — це депозити та їх вартість. Ми розуміємо, що бізнес під час кризи не може брати на себе кредитних зобов’язань за ставкою понад 15% річних. Саме тому нині в ТАСКОМБАНКУ середні ставки встановлено на рівні 11% річних у гривні та 2% — у доларах США. І в найближчій перспективі ринок буде утримувати їх на цьому на рівні. По-друге, якщо ми маємо на увазі ставку в національній валюті, індикатором для ринку є рівень ставок державних банків. Адже вони мають підтримку держави та є орієнтиром для великої частини населення. Третій індикатор — рівень ставок за ОВДП, особливо щодо розміщення валютних вкладів.
Тренд на короткострокові депозити?
Під час карантину, коли визначити подальший розвиток ринку було складно, ми пропонували клієнтам досить високі ставки за короткостроковими депозитами (на 3-6 місяців). На сьогодні клієнти вже розуміють, що більше 11-12% за депозитними вкладами вони навряд чи десь отримають, тому очікуючи подальшого зниження дохідності вкладів, віддають перевагу розміщенню коштів з можливістю поповнення. Ми активно пропонуємо такі депозити, адже розуміючи, що договором передбачена можливість дострокового повернення вкладу, клієнт довіряє кошти банку на рік під хорошу ставку. Набувають популярності також вклади з правом поповнення — клієнт може розмістити депозит на рік і впродовж певного періоду поповнювати його, розуміючи, що ставка вже фіксована. Попит на депозити до 12 місяців поступово зростає.
Альтернативні інструменти інвестування
З огляду на ринкову ситуацію, вкладники шукають альтернативні інструменти інвестування, і ми надаємо їм таку можливість. Облігації ТАСКОМБАНКУ є цікавим інструментом для наших клієнтів, зокрема тому, що він є більш ліквідним, на відміну від депозиту. Клієнт може їх продати, в будь-який момент вийшовши з інструменту, або отримати під них рефінансування. Це довгострокове інвестування, яке можна мобільно використовувати. Також найближчим часом ми плануємо запропонувати нові партнерські програми інвестування з нашими клієнтами в межах нещодавно отриманої ліцензії НКЦПФР на довірче управління.
Банк плідно співпрацює з іноземними партнерами, пропонуючи клієнтам Private banking у роботі з крупним капіталом інвестувати за кордон. Попит на такі інструменти справді є, і ми можемо говорити про зростання інвестицій у рамках е-лімітів та розвиток цього інструменту в Україні.
Інтернет-банкінг
Перехід в онлайн – безумовний тренд цього сезону. Розуміючи ситуацію в країні, зі своєї сторони, ми мотивуємо клієнтів розміщувати кошти через інтернет-банкінг. У нас діють програми лояльності та додаткові бонуси при розміщенні депозитів у додатку TAS2U, а також їх пролонгації. На сьогодні онлайн-банкінг ТАСКОМБАНКУ дозволяє практично всі звичні операції здійснювати, не виходячи з дому, і цей функціонал ми постійно розширюємо.
Не онлайном єдиним
Обсяг онлайн операцій безумовно збільшується, дистанційні канали набувають помітної ваги, але клієнтам також важливо отримувати комплексне обслуговування офлайн. І ми бачимо перспективи розвитку в цьому напрямі. На сьогодні наші клієнти, звертаючись у відділення банку, хочуть отримувати послуги як для розвитку власного капіталу, так і для розвитку бізнесу. Наша унікальна стратегія обслуговування клієнтів дозволяє створити одну точку входу для клієнтів щодо обслуговування сімейного капіталу та супроводження інтересів і фінансування корпоративного бізнесу.
За матеріалами конференцій Фінансового Клубу «Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року?» (21.05.2020)
За матеріалами:
Таскомбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас