Петрашко про довгостроковий рефінанс НБУ: Банки будуть купувати ОВДП, а не кредитувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Петрашко про довгостроковий рефінанс НБУ: Банки будуть купувати ОВДП, а не кредитувати

Кредит&Депозит
620
Міністр економіки Ігор Петрашко в інтерв’ю для Liga.net висловив думку, що надання Нацбанком довгострокового рефінансування для банків не буде стимулювати процеси кредитування економіки. На думку урядовця, відповідні кошти підуть на фінансування дефіциту держбюджету (через купівлю банками ОВДП, – ред.).
“Від того, що НБУ видає рефінанс, стимулювання економіки не з’явиться. Реальність сьогодні така, що гроші, отримані від рефінансу, підуть на фінансування державного бюджету.
Водночас, ресурс банків заморожено через депозитні сертифікати. Тобто ресурсу недостатньо, а той що у є банків, йде не на кредитування економіки.
Без кредитування зростання економіки не буде. Для того, щоб ми почали зростати на 7-8% на рік, нам треба, щоб близько 400 млрд грн кредитів щорічно видавала банківська система. Цього треба досягти. Більшість банків рапортує про те, що на кредити немає попиту, якісного позичальника немає. А як йому з’явитися, коли ставка 20%? Маємо радикально змінити правила на банківському ринку.
Ми повинні зростати темпами 7-8%. Що для цього потрібно? Перш за все, щоб у банків з’явилася мотивація кредитувати. По-друге, точкова допомога від держави, як-от додаткові держгарантії для секторів, які або постраждали чи то від карантину, чи то, наприклад, від засухи, або потребують інноваційного розвитку.
Так само державі треба частково брати ризики у довгострокових інфраструктурних проєктах. Чому ми підтримуємо Укравтодор? Тому що розуміємо, що будувати вони будуть щороку, але термін окупності цього будівництва надто довгий. Участь держави робить такі проєкти цікавими та зрозумілими для кредиторів”, – зауважив Ігор Петрашко.
Урядовець назвав “дуже великою” ставку 10%, під яку “Укравтодор” залучає кредити.
“Проєкти під оновлення основних фондів під таку ставку неможливі. Жоден інвестор не погодиться на такі умови, нормальне інвестиційне фінансування – це 2-3% річних, в ідеалі – близько до нуля для наукоємних і експортоорієнтованих підприємств. Якщо ти хочеш залучити іноземні інвестиції, треба не лише створити хороші юридичні умови (захист прав кредитора. – ред.), а й продемонструвати, що тут є дешеві гроші, за умови, що інвестор вкладе у проєкт своїх 30-40 відсотків”, – сказав І. Петрашко.
За його словами, держпрограма “Доступні кредити 5-7-9%” “де-факто не запрацювала на повну потужність” (цитата).
“До оновлення програми, за 3 місяці всіма банками-партнерами програми “Доступні кредити 5-7-9” видано 451 кредит на загальну суму 276 млн грн. Це дуже мало. І ми розуміємо, що вона не буде працювати зараз, бо банки не хочуть брати на себе ризики видачі коштів. Тому портфельні гарантії можуть стати рушієм кредитування.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас