В Україні не набереться 10,2 млн га держземель: в Держгеокадастрі пояснили причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні не набереться 10,2 млн га держземель: в Держгеокадастрі пояснили причини

Аграрний ринок
685
Статистичні дані про 10,2 млн га держземель не відповідають дійсності. Площа приватної землі зростає, а державної – не змінюється, що може свідчити про тіньові схеми приватизації, повідомив голова Держгеокадастру Денис Башлик.
“Почавши інвентаризацію, ми побачили, що похибка дуже велика. Причина – ніхто не стежив за цією статистикою. Іноді цифри бралися зі стелі. Постійно називають таку цифру: 10,2 млн га. Однак статистика не ведеться з 2016 року, вона не має нічого спільного з фактичним станом речей”, – пояснив він.
Чиновник додав, що крім безкоштовної приватизації на ситуацію вплинули тіньові схеми, через які землі Академії наук, державних підприємств, оборонного комплексу виводилися в приватну власність.
“Де-юре і де-факто не існує 10,2 млн га державної землі”, – резюмував Башлик.
Нагадаємо, 28 квітня Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення”. Документ формує законодавчу базу для запуску ринкового обороту земель с/г призначення.
За словами голови парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольського, після запуску ринку землі з 1 липня 2021 року вартість одного гектара може скласти лише $2 тис. Вона могла бути в районі $4-5 тис., якби юридичні особи стали повноцінними учасниками ринку, однак допуск юросіб до нього до 2024 року обмежений.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас