Як не стати жертвою рейдерів після відкриття ринку землі: поради Мін'юсту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не стати жертвою рейдерів після відкриття ринку землі: поради Мін'юсту

Особисті фінанси
991
Скасування в Україні з 1 липня 2021 року заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності, — для громадян і бізнесу це не лише нові можливості, але й виклики.
Міністерство юстиції України підготувало рекомендації, які допоможуть убезпечитися від рейдерських посягань.
1. Заздалегідь подбайте про належне оформлення документів, що підтверджують право власності або інше речове право на земельну ділянку, а також про внесення таких відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Це допоможе захистити вашу власність від незаконних оборудок із даними державного реєстру на підставі підроблених документів.
2. Варто пересвідчитись, чи присвоєно земельній ділянці кадастровий номер, за допомогою якого на Публічній кадастровій карті можна знайти інформацію про місцезнаходження, цільове призначення ділянки, та в чиїй власності вона перебуває. Без наявності коректних відомостей про земельні ділянки у Державному земельному кадастрі не можливо укласти будь-які цивільно-правові угоди.

Закон про землю – що потрібно знати звичайному українцю 🌱

3. Перед укладанням договору купівлі-продажу земельної ділянки перевірте публічну інформацію про контрагента. Таким чином ви зможете переконатися у порядності контрагента, що суттєво знизить ризики рейдерської атаки в майбутньому.
4. Скористайтесь послугою моніторингового сервісу SMS-Маяк. Це дозволить отримати миттєві повідомлення про зміну статусу будь-яких об’єктів нерухомого майна у Державному реєстрі прав.
5. Зареєструйтесь у Державному аграрному реєстрі, щоб мати актуальну інформацію про земельні ділянки, що належать аграрію: їх площі, цільове призначення, вартість, речове право (у разі наявності). Реєстрація та користування Реєстром безкоштовні.

Довідка Finance.ua:

Якщо ж превентивні заходи не допомогли і майно або бізнес став об’єктом рейдерської атаки шляхом проведення незаконних реєстраційних дій, можна подати скаргу на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів:
  • онлайн — через портал державних послуг iGov;
  • особисто, звернувшись до Офісу протидії рейдерству (м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, 15), або через поштову скриньку, розміщену в столичній будівлі Мін’юсту (вул. Городецького, 13);
  • поштою — за адресою: 01001 м. Київ, вул. Городецького, 13.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас