Артем Ковбель: спіймай, якщо зможеш... Хто краде у вашій компанії, і як це виявити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: спіймай, якщо зможеш... Хто краде у вашій компанії, і як це виявити

Фондовий ринок
2475
Шахрайство. Хіба є в світі людина, яка не знала б, що це таке? Будь-кого запитай, напевно відповість. А дехто ще й досвідом сумним поділиться.
Але все не так просто. Що більше спілкуєшся з людьми, то глибше розумієш, наскільки часом бракує знань про шахрайство. Особливо – корпоративне. Тому в цій колонці я хочу детально розповісти, що таке корпоративне шахрайство, як воно проявляється і як виявити шахрая.
Термінологія
Шахрайство (англ. Fraud) – заволодіння чужим майном за допомогою обману або навмисного введення в оману іншої людини з метою отримання особистої наживи.
Ключова фраза “заволодіння чужим майном”. Часто люди, включаючи власників великого бізнесу, вважають, що шахрайство – це тільки про гроші. Злодійство або приховування великих фінансових коштів. Насправді, красти можна що завгодно. Цеглини зі складу. Сам склад. Транспортний засіб, який ці цеглини перевозить. Все це теж є шахрайством. І дехто примудряється провернути його так, що початкові власники взагалі нічого не підозрюють. Вони переконані, що повністю контролюють поставки цегли, і що в документах все правильно і склад належить їм. А насправді – не факт.
Природа шахрайства
Якщо можна щось взяти швидко і не напружуючись, то чому б цим не скористатися? Це логічно з погляду будь-якої людини. Особливо, коли альтернативний спосіб отримання бажаного вимагає багато часу і сил. З урахуванням цього багато хто з нас охоче вибирає перший варіант, навіть якщо він не зовсім законний. Звідси висновок: виною всьому банальна лінь.
Часто трапляються ситуації, коли, наприклад, топменеджер, який досяг певного віку, не зумів себе реалізувати і тим самим забезпечити собі належний рівень доходу. Але жага жити на широку ногу у нього як і раніше залишилася. Йому хочеться і дорогу машину, і більшу квартиру, і подорожі з ресторанами. Така ситуація розбіжності можливостей і бажаного способу життя провокує менеджера на вчинення протиправних дій з метою збагачення і задоволення власних потреб. Так в компаніях і виникає “фрод”.
Ще однією причиною корпоративного шахрайства є особиста образа або помста. Якщо, скажімо, власник і топменеджер щось не поділили, останній, вважаючи себе обділеним, нерідко наважується на протиправні дії аж до привласнення собі чужого бізнесу.
Нарешті, третій фактор – особисте нещастя. Наприклад, серйозно захворів родич, і для його лікування потрібна чимала сума грошей.
Хто найчастіше краде в компаніях?
В першу чергу – менеджери всіх рівнів і навіть акціонери. Світова статистика така: чим вища посада менеджера, тим більша середня матеріальність сум, які відчужуються за межі компанії:
Артем Ковбель: спіймай, якщо зможеш... Хто краде у вашій компанії, і як це виявити
Портрет типового корпоративного шахрая такий: чоловік у віці від 35 до 45 років, топменеджер. Він працює в компанії не менше (а найчастіше – більше) 5 років, має гарну репутацію і авторитет в компанії, тому здатний чинити серйозний вплив на думку власника.
Така людина може бути як одинаком без сім’ї, так і багатодітним батьком, мати набір вищих освіт, включаючи ступінь MBA. Як не крути, але з боку потенційний шахрай справляє тільки приємне враження, не підкопаєшся.
Але чому саме подібні люди найчастіше виявляються замішаними в схемах корпоративного шахрайства? В основному тому, що володіють картою ризиків і вразливостей компанії. Іншими словами, провівши роки в одній організації, вони краще бачать всі її слабкі місця і можливості для отримання особистої вигоди.
Що мотивує до шахрайства в компаніях?
Все, що “погано лежить”. Все, що можна взяти без дозволу і не отримати за це покарання. На рівні компанії «погано лежать» зазвичай департаменти, які мають прямий доступ до грошей і при цьому – слабкий захист від крадіжки. До таких належать:
  • департамент закупівель і продажів (ризик корупційних схем);
  • бухгалтерія, фінансовий департамент (ризик приховування або спотворення реальних фінансових показників компанії/заниження фінрезультату компанії);
  • складське господарство – ризик незаконного списання та відчуження запасів;
  • виробництво і лабораторія – ризик спотворення і підроблення технологічних карт.
Сигнали, що свідчать про наявність фрод-фактора в компанії:
- невідповідність способу життя менеджера і його фактичних доходів (життя не за коштами);
- небажання йти у відпустку і кидати свій периметр робіт;
- суміщення службових обов’язків;
- велика частка операцій у формі 2 (кеш);
- відсутність регламентів і політик у компанії;
- відсутність виявлених фродів за останні кілька років;
- відсутність зовнішнього аудитора та внутрішніх департаментів контролінгу та низка інших факторів;
- низький рівень системи внутрішніх контролів.
Як боротися з корпоративним шахрайством
Існує низка комплексів і заходів, розроблених спеціально для того, щоб проаналізувати компанію, виявити всі її слабкі місця і завчасно їх усунути, а в разі виявлення факту шахрайства – знайти і повернути вкрадене. Все це називається одним словом – форензік.
Ключові тези Форензік:
  • Форензік – це страва, яка подається холодною. Якщо знайшли фрод – не поспішайте про нього повідомляти, просто почекайте трохи, і, можливо, він приведе вас до ще більшого фроду;
  • хитрість Форензік (англ. Forensic catch) – фрод є абсолютно в кожній компанії, і думати, що у вас не крадуть, просто нерозумно. Крадуть скрізь, різниця лише в матеріальності сум (за принципом “струмок або ріка”, тобто, крадуть багато або тільки незначні суми);
  • подвійна хитрість Форензік (англ. Forensic double catch) – ситуація, що виникає, коли партнер в бізнесі, який перебуває поза операційним контролем (як правило, мажоритарний акціонер), вирішив перевірити свого молодшого партнера по бізнесу, який перебуває в операційному контролі, на предмет фродів. І той, і інший партнери виходять з думки, що крадіжки в компанії в принципі немає, але упускають факт того, що у них можуть красти менеджери, про що акціонери можуть не підозрювати.
  • Forensic Cinderella або Форензік по-українськи. Перед тим як провести процедуру Форензік в Україні, необхідно в першу чергу відновити місцями важливу інформацію, а вже потім проводити процедуру. У нашій країні часто немає навіть мінімального захисту від шахрайства, а багато фактів користування фінансовими коштами ніде не відображаються.
  • правило Форензік (англ. follow the green) – слідуйте за грошима, якщо хочете знайти злодія. І дивіться на обидва на 360 градусів.
Артем Ковбель, старший партнер Vigilant Forensic Botique, аудитор, member ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас