Надання «карантинної» відпустки: в Держпраці пояснили нюанси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надання «карантинної» відпустки: в Держпраці пояснили нюанси

Казна та Політика
10335
В Держпраці роз’яснили нюанси отримання відпустки за власний рахунок у зв’язку з карантином у дітей.
Відповідно до підпункту 3-1 частини 1 статті 25 Законом України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року безоплатна відпустка у зв’язку із карантином у дитини надається на період оголошення карантину на відповідній території.
Право працівника на таку відпустку зумовлюється здійсненням догляду за дитиною віком до 14 років. Якщо в особовій справі працівника відсутня копія свідоцтва про народження дитини, вона повинна бути долучена до заяви про надання такої відпустки з пред’явленням оригіналу. Здійснення догляду за дитиною матір’ю та батьком презюмується. Інші особи повинні документально підтверджувати цю обставину.
Обов’язкова умова надання такої відпустки – оголошення карантину. Згідно зі статтею 29 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», карантин встановлюється та скасовується КМУ.
Працівник не зобов’язаний надавати будь-які документи, які підтверджують встановлення карантину та обмеження на відвідування дітьми закладів освіти у зв’язку з цим.
Документи. Це можна підтвердити довідкою про те, що дитина навчається у певному закладі освіти, який на карантині.
Відпустка може надаватися за заявою працівника на весь період встановлення карантину, визначений у розпорядженні КМУ, або на його частину.
Скільки може надаватись така відпустка – може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки впродовж року буде відповідних подій.
Як припинити таку відпустку:
  • За заявою працівника або із закінченням карантину чи в день, коли заклади освіти відкриваються для відвідування дітьми.
  • Коли відпустку надано до конкретної дати, вона припиняється достроково у разі дострокової відміни карантину чи відповідних заходів. Також відпустку слід припинити за заявою працівника у разі, коли у нього відпала необхідність у забезпеченні догляду за дитиною.

Довідка Finance.ua:

  • Мер Києва Віталій Кличко порадив жителям столиці, яких звільнили під час карантину, звертатися до суду.
  • Під час карантину, який було продовжено попередньо до 11 травня, українці отримають грошову допомогу у розмірі 3 тис. грн.
  • Тимчасова непрацездатність є однією з підстав, коли не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас