Мінімальний статутний капітал банків зменшать до 200 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінімальний статутний капітал банків зменшать до 200 млн грн

Казна та Політика
1075
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 3329-д, який передбачає зменшення мінімального капіталу українських банків з 500 млн грн до 200 млн грн.
Відповідна норма міститься в ухваленому сьогодні законопроєкті.
«Мінімальний розмір статутного капіталу на момент державної реєстрації юридичної особи, яка має намір здійснювати банківську діяльність, а також мінімальний розмір статутного капіталу банку не може бути меншим 200 мільйонів гривень», – йдеться у змінах до закону «Про банки і банківську діяльність».
Однак для окремих банків він буде вище. «Національний банк має право встановлювати для окремих банків та юридичних осіб, які мають намір здійснювати банківську діяльність, диференційований мінімальний розмір статутного капіталу, але не нижче розміру, передбаченого цією статтею», – зазначено в оновленій ст. 31 закону.
Банки давно намагались скасувати норму в 500 млн грн мінімального капіталу, яку запровадили через кризу 2014-2015 років, але Верховна Рада VIII скликання постійно відкладала це питання.
Нацбанк, зі свого боку, постійно відкладав графік поетапного збільшення капіталу.
Тому зараз банки мусять мати мінімальний капітал саме 200 млн грн.
В листопаді 2019 року НБУ вирішив перенести з 11 липня 2020 року до 1 січня 2021 року термін підвищення мінімального статутного і регулятивного капіталу до 300 млн грн.
Після ухвалення закону банкам більше не потрібно буде докапіталізовуватись, якщо цього не вимагають інші нормативи чи бізнес-стратегія.
«Існує потреба зменшити вимоги до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 млн грн до 200 млн грн, що зумовлена необхідністю приведення законодавчих вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків в Україні у відповідність до сьогоденних економічних реалій. Зважаючи на ситуацію у банківській системі України, а також ураховуючи поточний стан економіки України в умовах складної епідеміологічної ситуації, яка склалась в країні та в світі, вважаємо, що зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків матиме стабілізуючий ефект», – зазначено в пояснювальній записці до проєкту.
Депутати вважають, що до кінця 2020 року вказане питання із 75 банків найбільш актуальне для 35 малих банків, здебільшого з українським капіталом, які не зможуть в умовах фінансової кризи та обмежень карантину, пов’язаного з коронавірусною хворобою Covid-19, закумулювати відповідні кошти і здійснити докапіталізацію.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас