Нова система ШІ переводить сигнали мозку людини у текст з точністю до 97% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова система ШІ переводить сигнали мозку людини у текст з точністю до 97%

Технології&Авто
786
Дослідники Каліфорнійського університету вирішили удосконалити технологію ШІ для декодування електрокортикограми, використавши новий метод. Він полягає у записі електричних імпульсів, що виникають під час кортикальної активності, зареєстрованими імплантованими у мозок електродами.
Про це пише Science alert.
У рамках проекту група вчених провела експеримент з чотирма пацієнтами з епілепсією, у мозок яких імплантували спеціальні електроди для моніторингу судом. Учасники прочитали й повторили кілька запропонованих речень вголос у той час, як електроди записували активність їхнього мозку під час вправи.
Потім ці дані передали у нейронну мережу, яка проаналізувала закономірності мозкової активності, відповідні до визначених мовленнєвих сигнатур – голосних, приголосних і руху рота. Інша нейронна мережа розшифрувала ці уявлення з повторів 30-50 озвучених фраз і використала їх, аби спробувати передбачити сказане, базуючись суто на коркових сигнатурах слів.
Науковці деталізували численні приклади фраз, вимовлені учасниками, поряд з «передбаченнями», які було згенеровано мережею, іноді помилковими, але не завжди. Втім, коли помилки були очевидними, вони, схоже, сильно відрізнялися від результатів неправильного сприйняття мови людськими вухами.
Приклади помилок: «музей наймає музикантів щовечора», що було передбачено як: «музей наймає музикантів кожного дорогого ранку». Або: «частину торту з’їв пес» – «частина торту була випечена» тощо.
У найменш точних випадках помилки практично не мають семантичного чи фонетичного відношення до того, про що йшлося: «вона носила теплі ворсисті шерстяні комбінезони», що інтерпретувалось як «оазис – міраж».
Попри дивність очевидних помилок, у цілому система може стати новим еталоном для декодування мозкової діяльності на основі ШІ, зазначають автори дослідження.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас