Міжбанк: заява ФРС вплине на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: заява ФРС вплине на ринок

Кредит&Депозит
3388
Четвер не стане винятком з останніх днів на валютному ринку і пройде досить активно. Як і всі минулі вже три тижні активного розвитку проблеми з коронавірусом – міжнародні фінансові, ресурсні та фондові майданчики лихоманить.
Остання заява ФРС США про фактично безлімітну підтримку ліквідності ринків під майже нульову ставку з метою утримання американської економіки від подальшого скочування в рецесію – трохи пожвавила Фондовий ринок і знову вдарила по парі євро / долар в частині здешевлення долара, що вигідно зараз американським компаніям. На момент написання статті євро знову зріс до 1,093 долара і продовжує міцніти. Це небезпечно для євровалюти в період кризи, і цілком можливо, ЄЦБ також скоро знову заявить про гідну відповідь у вигляді нового активного запуску програм накачування ліквідності вже в країнах ЄС. Це опосередковано впливає на котирування євро щодо гривні і позначається як на міжбанку, так і на цінниках обмінок.
З внутрішніх факторів, що впливають на поведінку учасників валютного ринку, потрібно відзначити:
1) продовження періоду складного визначення котирувань на міжбанку. Він став досить малооб’ємним, і вихід будь-якого великого гравця з купівлею / продажем на торги кардинально змінює розклад між попитом і пропозицією і фактично сам курсовий тренд під час сесії;
2) очікування експортерами основних сум надходжень відшкодувань ПДВ. Тут все непросто. У бюджеті вільних грошей немає, більше того він недовиконаний майже на 35%, і тому держава розраховується з експортерами поки що досить скупо. Експортери звичайно притримують валюту до останнього, чекаючи цих відшкодувань, але змушені все ж таки її поступово витрачати на фінансування поточних витрат. Це позначається на загальному стані міжбанку;
3) Проведення 25 березня Нацбанком аукціону з продажу готівкового долара на $130 млн. Це знизить загострення пристрастей на готівковому ринку і з видачі валютних вкладів і переказів в банках і позитивно позначиться на ринку і курсі. Відсутність ажіотажу – найкращий спосіб боротьби зі спекулятивним розхитуванням курсу.
Ми прогнозуємо сьогодні досить низьку активність імпортерів (обсяги імпорту, що завозиться, знижуються) на тлі періодичних розпродажів валюти великими експортерами через брак у них гривні. Доти, поки держава не перерахує їм всіх основних сум відшкодувань ПДВ, експортери будуть змушені активно розпродавати валютні заначки для фінансування своїх гривневих поточних витрат.
Спроби похитати курс з боку спекулянтів триватимуть і при зростанні коливань на міжбанку – НБУ буде виходити на торги з інтервенціями. Останні два дні він не виходив на торги з продажем валюти, оскільки ринок сам знаходив відносну рівновагу і за обсягами операцій, і за котируваннями.
За прогнозами, обсяги операцій на торгах 26 березня складуть до $280-350 млн при укладенні до 440-510 угод з коридором по долару в межах 27,90-28,25 гривень.
Котирування готівкового валютного ринку:
Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,50-27,90 і продаж 28,15-28,60 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,99/ 28,00
Євро-30,25 / 30,30
Російський рубль – 0,245 / 0,308
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас