НБУ назвав головні чинники зростання економіки України минулого року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав головні чинники зростання економіки України минулого року

Казна та Політика
881
Основним драйвером зростання економіки України в 2019 році на 3,2% залишався внутрішній попит, як споживчий, так і інвестиційний. Про це йдеться в коментарі Національного банку України (НБУ).
Як зазначили в НБУ, кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 11,9% після їх збільшення на 9,3% у 2018 році. Споживання підтримували насамперед значні темпи зростання заробітних плат і пенсій. Цьому також сприяли досить високі споживчі настрої населення, а також уповільнення інфляції.
Водночас споживання державного сектору зменшилося (на 4,9%). Це обумовлено насамперед очікувано стриманою фіскальною політикою уряду в період пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави.
Вагомим фактором економічного зростання залишалася також інвестиційна активність. Валове накопичення основного капіталу збільшилося на 14,2%, зазначили в НБУ.
Фізичні обсяги експорту товарів і послуг після незначного зниження в 2018 році помітно зросли в минулому році – на 6,7%. Втім, темпи зростання імпорту поступалися експорту. В результаті негативний внесок чистого експорту в зростання ВВП істотно зменшився – до -0,4 в. п. в порівнянні з -2,3 в.п. в 2018 році, йдеться в коментарі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас