Український ринок кліматичного обладнання: тенденції та прогнози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Український ринок кліматичного обладнання: тенденції та прогнози

Фондовий ринок
487
Український ринок кліматичного обладнання: тенденції та прогнози
Український ринок кліматичного обладнання є одним з найбільш технологічних і продовжує свій розвиток, незважаючи на складну економічну ситуацію в країні. На думку експертів, в 2019 році тільки продажі кондиціонерів повітря склали близько 390000 штук. У компаній, чиє портфоліо включає повну гаму кліматичного обладнання (від побутових спліт-систем до чиллерів з холодопродуктивністю кілька сотень кВт), структура продажів устаткування за основними сегментами наступна: житлова нерухомість – 40-50%, комерційна нерухомість – 30-40%, промислові об’єкти – 10-15%. Які тенденції спостерігатимуться на ринку кліматичного обладнання у 2020 році?
Український ринок кліматичного обладнання: тенденції та прогнози
«Провідні виробники кліматичного обладнання постійно вдосконалюють свою продукцію в напрямку енергоефективності та зниження впливу на навколишнє середовище”, – говорить Володимир Степура, Директор компанії Ліконд, офіційного дистриб’ютора DAIKIN в Україні.
Серед основних тенденцій експерт назвав використання альтернативних джерел енергії для обігріву приміщень. Наприклад, системи з тепловим насосом використовують енергію сонця, що отримується із повітря (системи типу «повітря-повітря» і «повітря-вода»), а також геотермальну енергію (системи типу «грунт-вода»). А традиційну кліматичну систему можна інтегрувати з сонячними колекторами. Також дуже ефективні системи з рекуперацією тепла, які дозволяють перерозподіляти тепло з одних приміщень (де є його надлишок) в інші, де відчувається його нестача.
Володимир Степура зазначає, що для серйозних за масштабом або за складністю поставленого завдання об’єктів комерційного призначення, все більш популярним видом обладнання стають мультизональні системы VRV/VRF, а для об’єктів промислового призначення, як і раніше затребувані чиллери – завдяки впровадженню нових розробок та інновацій провідних виробників це обладнання продовжує розвиватися, покращуючи свої показники з енергоефективності (в першу чергу, сезонної).
Експерт також відзначає, що в 2020 році на ринку будуть набирати обертів такі тенденції як реконструкція і реновація на об’єктах комерційного призначення, в першу чергу в сегменті офісної, готельної нерухомості, а також в мережах рітейлу.
При купівлі комерційної нерухомості, директор «Ліконд» радить звернути особливу увагу на кліматичну систему, встановлену в приміщенні і на об’єкті в цілому. Адже тільки сучасне кліматичне обладнання дозволяє не тільки створити комфорт усередині приміщень протягом усього року, але й за рахунок своєї надійності та енергоефективності, знизити експлуатаційні витрати (перш за все, сервісно-ремонтні роботи та споживання електроенергії).
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас