Роман Романчук: про те, що може допомогти захистити бізнес і десятки тисяч людей в ньому під час боротьби з COVID-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роман Романчук: про те, що може допомогти захистити бізнес і десятки тисяч людей в ньому під час боротьби з COVID-19

Фондовий ринок
2381
Президент Володимир Зеленський вже неодноразово заявляв, що буде створено «карантинну програму» для допомоги бізнесу. І, дійсно, з’явився Закон № 533-ІХ щодо захисту платників податків від наслідків COVID-19.
С одного боку, добре, що держава не залишає проблему без уваги. З іншого – без відповіді поки що залишається одне з головних питань української економіки – як захистити десятки тисяч людей, які можуть залишитися без оплати праці на місяці?
Ефективним рішенням може стати цільове безвідсоткове кредитування фондів заробітної плати бізнесів, які працюють прозоро. Діяти треба якомога швидше, тому що вже зараз зупинено роботу багатьох провідних компаній.
Закрито ТРЦ (Lavina Mall, Ocean Plaza, Sky Mall і ін.), найбільші мережі кінотеатрів (Мультиплекс, Планета Кіно, Сінема-сіті та ін.), ритейлери побутової техніки (Фокстрот, Ельдорадо, Comfy і ін.), магазини одягу, кафе і ресторани, спортивні комплекси, приватні навчальні заклади і т.д.
Десятки тисяч людей раптово можуть залишитися без доходу або їх дохід скоротиться в рази, тому що компанії не мають можливості виплачувати їм зарплату.
Якщо не вжити адекватних заходів, то при виході з кризи споживчий попит виявиться вкрай низьким. Запаси громадян будуть виснажені і елементарно просто нікому буде відвідувати ресторани, які відкриються, купувати одяг і техніку, споживати послуги тощо.
Відновлення економіки займе не менше двох років і то за умови, що буде постійне зростання.
Закон № 533-ІХ про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України для підтримки платників податків – це, по суті головне, що ми маємо на даний момент від держави в сфері захисту бізнесу.
Але заходи, що впроваджуються цим документом, більше відповідають ситуації, коли карантин закінчився, і бізнес починає поступово відновлюватися і отримувати якусь мінімальну прибутковість.
Ми ж сьогодні стоїмо перед питанням виживання, тому нам потрібні більш рішучі законодавчі ініціативи.
Ось основні тези, що стосуються бізнесу:
  • Відсутність санкцій за порушення податкового законодавства з 1 березня до 31 травня. По суті, йдеться про те, що якщо не будуть дотримані деякі формальності, держава не буде за це штрафувати. При цьому ця норма не стосується порушень при виплаті ПДВ, ренти і акцизів. Тобто від податків вона не звільняє.
  • Мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 30 квітня. Очевидний захід в умовах, коли компанії живуть в режимі карантину і функції виконуються з дому – які можуть бути зараз перевірки? Це ніяк не допомагає компаніям забезпечувати рентабельність своєї роботи.
  • Скасування ЄСВ для деяких категорій категорій самозайнятих на 2 місяці. Норма, яка могла б допомогти ФОПам (їх в країні близько 1,8 млн, з яких десь 1,3 млн платять єдиний податок – авт.), але ефект буде невеликий, оскільки малий бізнес часто зав’язаний на партнерство із середніми та великими компаніями, які сьогодні здебільшого стоять.
  • Скасування нарахування та плати за землю та нерухомість на період з 1 березня по 30 квітня. Певною мірою це буде допомога для тих підприємств, які пов’язані з нерухомістю (володіння або оренда). Але в умовах, коли бізнес стоїть, це лише трохи знімає навантаження зобов’язань перед кредиторами.
     
    Звісно, це краще, ніж нічого. Але уявіть собі, що у людини зламана нога, вона в гіпсі в гіпсі. А ми приносимо їй взуття з ортопедичною підошвою. Річ корисна, але вона стане в нагоді для розроблення ноги потім, після того, як людина вже встане з ліжка і буде пробувати знову ходити.
Наша економіка поки в «гіпсі», і зараз треба терміново займатися тим, щоб всі процеси одужання під цим «гіпсом» пройшли вдало.
Який головне питання зараз має бути вирішене?
Як виплачувати людям зарплату, хоча б частково. Це ключовий виклик як для бізнесу, так і для суспільства.
Уявімо, що працював бізнес, а потім в один момент зупинився. Немає доходів. Нуль. Тільки витрати. Кредитори компанії діляться на дві категорії:
1). Банки, постачальники, орендодавці. Це бізнеси, з якими можна домовлятися про реструктуризацію зростаючого боргу.
2). Працівники компанії. Це люди, яким потрібно підтримувати своє існування і існування своїх сімей, і для яких ніяка реструктуризація неможлива.
Наприклад, у нас близько 1200 співробітників – під загрозою опинитися на вулиці в ситуації, коли працевлаштуватися дуже складно.
Сьогодні ми пропонуємо людям піти у відпустку за свій кошт. В українській індустрії кінотеатрів у такому ж становищі перебувають близько 2500 осіб. А якщо взяти всі бізнеси, які закрилися (ТРЦ, концертні майданчики, кінотеатри, приватні школи і т.д.), то це десятки тисяч безробітних людей.
 
Яким може бути вихід?
Надання державою бізнесу безвідсоткового кредиту на 6 місяців під цільове використання – забезпечення фонду заробітної плати.
Це дозволить зберегти робочі місця на період загальнонаціонального карантину.
При цьому для підтвердження обсягу фонду заробітної плати потрібно спиратися виключно на дані з податкової служби за останні 6 місяців.
Для держави, яка сьогодні також перебуває в непростому становищі, це дозволить допомагати в першу чергу тим компаніям, які провадили прозору фінансову діяльність. Інші бізнеси отримають сигнал, що потрібно виходити з тіні.
Це має бути не безоплатна допомога, а кредит, за повернення якого бізнес повинен нести відповідальність. Тому для тих компаній, які не зможуть забезпечити виконання боргових зобов’язань протягом півроку, може включатися процентна ставка.
Щоб запустити механізм розгляду державою цієї ініціативи, ми створили петицію «Щодо підтримки українського бізнесу під час епідемії коронавірусу». Почався збір підписів, і я закликаю всіх до нього приєднатися.
Кожен день відстрочки збільшує армію безробітних в десятки і сотні разів. Тому критично важливо зараз налагодити оперативний діалог бізнесу і держави.
16 березня Володимир Зеленский зібрав в Офісі президента великих українських бізнесменів, щоб попросити про допомогу для проведення заходів по боротьбі з коронавірусом. І ця зустріч виявилася дуже ефективною. Але діалог повинен бути двостороннім. Держава також має піти назустріч українському бізнесу і не лише найбільшому.
Роман Романчук, СЕО мережі кінотеатрів Multiplex
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас