Скільки Україна може заощадити за рахунок здешевлення нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки Україна може заощадити за рахунок здешевлення нафти і газу

Казна та Політика
1405
Україна в 2020 році може заощадити 5-6 мільярдів доларів у зв’язку зі зниженням цін на нафту та газ на 50-60%, імпорт яких становить 20% від загального.
Про це повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.
“Якщо дивитися на наш платіжний баланс, то в нашому поточному рахунку є і позитивні чинники, і негативні чинники впливу. Насамперед це падіння цін на нафту, енергетичні товари, які становлять 20% нашого імпорту, минулого року це було 12 млрд дол.
Падіння ціни на нафту, зниження попиту на газ може привести до того, що цього року лише на цьому ми заощадимо 5 або 6 млрд дол”, – сказав він під час онлайн-брифінгу в п’ятницю.
Сологуб додав, що епідеміологічна ситуація призвела до скорочення туристичних подорожей. “Минулого року туристичні подорожі українських громадян сягнули 8 млрд дол, і також можна очікувати досить значного скорочення”, – сказав Сологуб.
Водночас, за його словами, Нацбанк чекає на незначне зниження цін на продукти харчування, які становлять понад 50% в українському експорті. На сьогодні падіння цін на продовольство значно нижче, ніж на енергоносії.
“Як ми розуміємо, навіть у кризу, особливо сидячи вдома, люди споживатимуть продукти харчування, і це останнє, від чого вони відмовлятимуться. Тому очікуємо, що попит на продукцію нашого експорту збережеться, а якщо і знизиться, то трохи”, – пояснив заступник глави НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас