Олександр Терещенко: декларування 2020. Картки, сейфи та рахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Терещенко: декларування 2020. Картки, сейфи та рахунки

Казна та Політика
2734
У ніч з 31 березня на 1 квітня мав би сплинути строк для подачі е-декларацій особами, зобов’язаними на те законодавством. Однак епідеміологічна ситуація у світі зробила свої поправки – Верховна Рада України прийняла Закон, що подовжив кінцевий термін, аж до 1 червня 2019 року.
В той же час традиційні “зависання” та “падіння” сайту Національного агентства з запобігання корупції в останні дні та години відведеного часу коронавірус не скасовував. Тому краще підготуватися та подати декларацію завчасно.
Починаючи з 2014 року боротьба з корупцією стала своєрідною національною ідеєю для України й кожного законослухняного громадянина. Саме тому за цей період було прийнято низку значущих нормативно-правових актів, спрямованих на подолання цієї “чуми” українського суспільства.
Однак саме 2020 рік має відзначитись новим витком антикорупційної боротьби в Україні. Адже за останні місяці внесли ряд змін до такого всім вже звичного та буденного процесу декларування.
27 грудня 2019 року Національне агентство з питань запобігання корупції на своєму веб-сайті заявило, що отримало доступ до всіх 16 реєстрів, що перебувають під управлінням Міністерства юстиції України та нарешті зможе проводити повну перевірку декларацій в автоматизованому режимі. НАЗК готове виявляти порушення та карати!
1-го січня 2020 року набули чинності зміни, передбачені Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції”. Серед іншого, вони зачепили й Закон України “Про запобігання корупції”, що може значно додати стресу в життя держслужбовців та інших осіб, зобов’язаних подавати щорічні декларації, але не обізнаних про останні новації у цій сфері.
Новий MUST HAVE!
З 1 січня 2020 року до форми е-декларації додається поле, що передбачає зазначення унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі. Суб’єктам декларування при заповненні декларації необхідно буде зазначити свій унікальний номер та вказати відповідні номери членів сім’ї.
Громадяни, що встигли отримати ID картку на заміну старому паперовому паспорту або мають так званий “біометричний закордонний паспорт”, вже знають про існування цього унікального номера. А от для інших він та процедура його отримання стали новиною.
Олександр Терещенко: декларування 2020. Картки, сейфи та рахунки
Олександр Терещенко: декларування 2020. Картки, сейфи та рахунки
Щоб отримати унікальний номер запису в демографічному реєстрі, необхідно звернутися до територіального органу Міграційної служби для оформлення паспорта громадянина України у формі ID картки або закордонного паспорта. Кожен з них передбачає фіксацію біометричних даних його власника та присвоєння УНЗР.
Якщо ж декларант або член його родини ще не оформив один з документів, отримання яких передбачає присвоєння УНЗР, то форма е-декларації передбачає можливість обрання суб’єктом декларування відповідного значення цього поля.
Картки, сейфи та рахунки
З 1 січня 2020 року в е-деклараціях мають зазначатись відомості про відкриті банківські рахунки на ім’я суб’єкта декларування або члена його сім’ї, незалежно від наявності залишку коштів на них станом на 31 грудня звітного періоду.
Дана вимога стосується, в тому числі, рахунків у банках за кордоном. Не варто забувати про це, особливо, враховуючи поглиблення рівня міжнародної співпраці вітчизняних антикорупційних органів.
До речі, з валютними рахунками у банках-нерезидентах пов’язано ще одне нововведення: суб’єкти декларування у 10-денний термін мають письмово повідомити Національне агентство про відкриття ними або їх неповнолітніми дітьми валютного рахунка в закордонному банку.
Також варто звернути увагу на власні банківські картки, адже навіть сплив строку їх дії не веде до автоматичного закриття рахунку, а це означає, що й інформацію про такі рахунки має бути зазначено у декларації.
Крім цього, в е-декларації мають бути відображені відомості про банківську або фінансову установу, в якій у звітному періоді (більше ніж протягом 183 днів), або на кінець звітного періоду у суб’єкта декларування або члена його сім’ї був доступ до банківського сейфу.
«Сім’я» стала ширшою
З 1 січня 2020 року «сім’я» кожного українця, зобов’язаного подавати декларації, стала ширшою. Так трапилося тому, що законодавці розширили перелік осіб, що відносяться до членів сім’ї декларанта, а отже і майно та доходи яких підлягають декларуванню.
Відтепер до членів сім’ї декларанта належать і його неповнолітні діти від попередніх шлюбів, незалежно від факту спільного проживання.
Олександр Терещенко: декларування 2020. Картки, сейфи та рахунки
Окрім цього, до переліку близьких осіб включено: двоюрідних братів та сестер, рідних братів та сестер чоловіка/дружини декларанта, племінників та племінниць, рідних дядьків і тіток, батько та мати дружини/чоловіка сина/дочки (простіше кажучи — сватів).
Винен – повідом!
З 1 січня 2020 року, крім отриманих доходів та майна, що перебуває у власності, суб’єкти декларування зобов’язані будуть повідомляти й про фінансові зобов’язання: свої та членів своєї сім’ї, у тому числі, про отримані кредити, позики, зобов’язання за договорами лізингу, розмір сплачених коштів у рахунок основної суми позики (кредиту) та процентів за позикою (кредитом), залишок позики (кредиту) станом на кінець звітного періоду, зобов’язання за договорами страхування та недержавного пенсійного забезпечення.
Водночас, скасовується норма щодо обов’язковості декларування фінансових зобов’язань, розмір яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року. Тобто у 2020 році необхідно буде декларувати лише зобов’язання більші за 101 350 грн 00 коп.
Новації щодо зміни майнового стану
З 1 січня 2020 року змінилися і вимоги, щодо подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. Тепер під визначення “суттєвої зміни” включається не тільки отримання доходу чи придбання майна, а й здійснення будь-яких видатків на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів – 101 350 грн 00 коп.
Водночас, звузили коло суб’єктів, зобов’язаних повідомляти такі зміни. Вимога щодо подання повідомлення застосовуватиметься лише до суб’єктів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище. А також до суб’єктів декларування, які обіймають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків. Перелік таких осіб наведено в статті 50 Закону України “Про запобігання корупції”.
Як підготуватися та задекларувати без нервів?
Ознайомившись зі змінами до законодавства, не варто забувати, що подання е-декларації також потребує попередньої підготовки.
Попри відтермінування кінцевої дати подання декларацій у зв’язку з запровадженням загальнонаціонального карантину, не варто тягнути до останнього. Під час карантину з’являється більше вільного часу, який можна виділити на збір та перевірку документів, відомостей, що зазначаються в е-декларації. Щоб уникнути незручностей радимо дотримуватись наступного алгоритму:
1. Перевірити доступ до електронної пошти, за допомогою якої було зареєстровано особистий кабінет в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. За потреби – відновити доступ.2. Перевірити дійсність електронного цифрового підпису, за яким відбувається вхід до особистого кабінету на сайті НАЗК. Це можна зробити на сайті акредитованого центру сертифікації ключів, у якому такий ЕЦП було виготовлено та отримано.
3. У випадку, якщо термін дії ключа сплив – необхідно виготовити новий, та на сторінці входу до Реєстру натиснути на відповідне посилання: «Я загубив/змінив свій приватний ключ». Далі, виконуючи вказівки системи, декларант має подати електронну заявку на зміну ЕЦП, “прив’язаного” до особистого кабінету. Звертаю увагу, що така заявка розглядається протягом однієї доби у робочий час, тому не варто тягнути до останнього.
4. Зібрати всю необхідну інформацію про майно та доходи, що підлягають декларуванню.
Наостанок варто зазначити, що суб’єкт декларування став більш вільним в питаннях внесення змін та виправлень, а тому можна менше хвилюватись щодо описок та неточностей. Зараз упродовж семи днів після подання декларації, суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію цілих три рази. Хоча ще попереднього року подавати виправлену декларацію у тижневий строк можна було лише раз.
Олександр Терещенко, юрист “SLS Group”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас