Коронавірус вплине на експорт української продукції АПК, удар буде істотним - гендиректор ІМК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коронавірус вплине на експорт української продукції АПК, удар буде істотним - гендиректор ІМК

Аграрний ринок
1072
Слід очікувати впливу пандемії коронавірусу на експорт української агропродовольчої продукції, наскільки він може впасти – складно припустити, проте удар буде суттєвим.
Таку думку висловив гендиректор агрохолдингу ІМК, президент Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Алекс Ліссітса.
“Наслідки коронавірусу для українського сільського господарства, як і для всієї української економіки, є абсолютно непередбачуваними. Про результати карантину мовою цифр можна буде говорити тільки тоді, коли буде розуміння, коли він закінчиться”, – сказав він у коментарі агентству Інтерфакс-Україна.
Ліссітса зауважив, що одна справа, якщо це 3-4 квітня, інша справа, якщо заходи безпеки щодо нерозповсюдження коронавірусу в Україні триватимуть і протягом квітня.
“За моїм прогнозом, саме так і буде, тому можна тільки припустити, що молочнотоварне виробництво, а також невеликі фермерські господарства з виробництва овочів, фруктів, ягід опиняться на межі виживання, деякі збанкрутують через зниження внутрішнього попиту”, – зазначив гендиректор ІМК.
Крім того, Ліссітса, говорячи про макроекономіку, вказав, що системна світова рецесія, в яку впадуть найбільші економіки світу, за прогнозами провідних економістів світу, почнеться через два-три місяці.
“Тому слід очікувати впливу пандемії коронавірусу і на експорт вітчизняної агропродовольчої продукції”, – зауважив він.
Ліссітса зазначив, що зараз складно передбачити, наскільки може впасти світовий аграрний експорт, в тому числі український.
“Однак удар буде суттєвим. Український аграрний експорт є значною частиною всього українського експорту – понад $20 млрд щорічно, і тому навіть падіння на 10%, 15%, або 20% може становити до мінус $4 млрд валютних надходжень до державної скарбниці. А це досить істотний показник для нашої слабкої економіки”, – вважає він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас