НБУ визначив особливо важливі платіжні системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визначив особливо важливі платіжні системи

Фондовий ринок
1424
Національний банк визначив перелік системно важливих, соціально важливих та важливих платіжних систем в Україні.
«Розподіл платіжних систем за категоріями важливості здійснюється регулятором згідно з міжнародною практикою для приведення діяльності значущих платіжних систем, які займають значну частку на ринку, у відповідність до міжнародних стандартів оверсайту», – повідомляє регулятор.
Результати моніторингу діяльності платіжних систем у 2019 році свідчать про таке:
  • Єдиною системно важливою платіжною системою в Україні, як і в попередні роки, залишається система електронних платежів (СЕП) Національного банку України.
  • Перелік платіжних систем, що увійшли до категорії соціально важливих платіжних систем в Україні, не зазнав змін у порівнянні з 2018 роком. Статус соціально важливих платіжних систем підтвердили 5 платіжних систем: “MasterCard”, MasterCard International Incorporated, США; Visa, Visa International Service Association, США; Western Union, Western Union Financial Services Inc.США/Western Union Network, SAS, Франція; Forpost (на сьогодні – NovaPay), ТОВ “Пост Фінанс”; “Поштовий переказ”, ПАТ “Укрпошта”.
  • У категорії важливих платіжних систем у порівнянні з 2018 роком одна платіжна система “ІнтерПейСервіс” (ПАТ “Запоріжзв’язоксервіс”) втратила статус важливої платіжної системи. Водночас до цієї категорії увійшла платіжна система Flashpay (ПрАТ “Банк Фамільний”).
Тож до важливих платіжних систем увійшли: “Фінансовий світ”, ТОВ “Українська платіжна система”; MoneyGram, Money Gram Payment Systems Inc. США; City 24, ТОВ “Фінансова Компанія “Фенікс”; Flashpay, ПрАТ “Банк Фамільний”; RIA, Continental Exchange Solutions Inc, США.; Intelexpress, АТ Мікрофінансова організація “Інтелекспрес”, Грузія.
До платіжних організацій платіжних систем, що увійшли до категорій важливості, Нацбанк встановлює посилені вимоги в частині управління та організації діяльності, доступу та участі в платіжній системі, системі управління ризиками, остаточності розрахунків, забезпечення кіберстійкості та управління безперервністю діяльності.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас