Як працює eID та BankID в Скандинавських країнах (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як працює eID та BankID в Скандинавських країнах (інфографіка)

Фінтех і Картки
1402
У Скандинавських країнах послуги eID та BankID почали працювати з початку 2000-их років. Для чого можна використовувати систему, розповів віце-президент з ідентичності та інноваціям Signicat AS з Норвегії Джон Ерік Сетсаас на OpenEcoPay 2020.
«Цифрова ідентичність – це весь обсяг найрізноманітнішої інформації про вас, яка є в самих різних місцях. Іншими словами, це цифрова версія вашого паспорта або посвідчення особи», – повідомляє Сетсаас.
За його словами, ця система існує з 2006 року, і сьогодні відбувається 1 млн транзакцій на день саме в секторі ідентифікації.
«Ми підключені до більш ніж 25 систем електронної ідентифікації по всій Європі. В Україні у нас ще нічого немає, але, можливо, в майбутньому змінитися», – додав експерт.
Як він заявляє, система працює в 26 країнах, де сукупно 26 млн населення, з яких системою електронної ідентифікації охоплено понад 90%, в середньому нею користуються 4 рази на тиждень.
Є 4 сфери, для чого потрібна система:
  • ідентифікація і надання доступу;
  • аутентифікація і вхід в систему;
  • електронні підписи;
  • верифікація атрибутів.
Для чого можна використовувати BankID в особистих цілях:
  • заходити в свій банк;
  • є можливість залогінитися в свою страхову компанію або для подання податків;
  • Якщо ви абітурієнт і хочете бути студентом в університеті, вам необхідно зареєструватися через BankID, потім ви підписуєте договір з університетом, використовуючи BankID, і отримуєте кредит на навчання теж через BankID;
  • BankID можна навіть використовувати для відвідування солярію. Оскільки в Норвегії за законом клієнтами солярію можуть бути тільки люди старше 18 років. Більшість соляріїв автоматизовані, де клієнт сканує QR-код на дверях солярію і через BankID відбувається ідентифікація;
  • також систему використовують під час вибору імені для дитини. Щоб переконатися, що обоє батьків згодні з вибором імені, вони повинні цифровим підписом підтвердити вибір імені дитини.
Як працює eID та BankID в Скандинавських країнах (інфографіка)
Як працює eID та BankID в Скандинавських країнах (інфографіка)
Також Джон Ерік Сетсас пояснив, чому такий успіх саме в країнах Скандинавії.
«По-перше, ми почали дуже рано. Також ми маємо нечесну перевагу, у нас суспільство з високим рівнем довіри до державних органів і банків. Крім того, є хороший клімат для співпраці. У нас у кожного громадянина є національні ідентифікаційні номери, які присвоюються при народженні. Наприклад, в Німеччині, Великобританії їх немає. Важливо, що на ранніх етапах, коли банки почали впроваджувати систему електронної ідентифікації, це прийняли для себе і держоргани. Частиною успіху стало те, що на початку 2000-х банки домовилися, що не будуть конкурувати з питань ідентифікації і безпеки. Другим етапом стало те, що держава вирішила використовувати цю систему для сплати податків.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас