На більшості соняшникових полів в окремих районах не дотримуються правил сівозміни (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На більшості соняшникових полів в окремих районах не дотримуються правил сівозміни (інфографіка)

Аграрний ринок
678
Значний відсоток сільськогосподарських земель в Україні обробляється всупереч принципам сівозміни.
Це показав аналіз с/г платформи EOS Crop Monitoring.
Особливо це стосується культур на кшталт соняшника, які сильно виснажують землю.
Дослідження виявило, що найбільше ці правила порушують у Луганській, Кіровоградській та Миколаївській областях. Станом на 2019 рік значна кількість посівних площ — до 165 тис. га в окремих областях — культивувалася з порушеннями норм сівообігу, призводячи до виснаження родючості земель.
Наприклад, у Бобринецькому районі Кіровоградської області майже 70% соняшникових полів засіваються два або більше разів поспіль. Середній показник по інших культурах у масштабах країни також невтішний – 17,5% полів не виконують норми сівообігу.
На більшості соняшникових полів в окремих районах не дотримуються правил сівозміни (інфографіка)
Як визначали:
  • технологія EOS Crop Monitoring дозволяє дистанційно визначити тип вирощуваної культури й обчислити площу насаджень на основі супутникових знімків та алгоритмів штучного інтелекту;
  • оскільки знімки за останні кілька років зберігаються в базі, програма може “зазирнути” в минуле і побачити, що і в яких кількостях росло на окремих ділянках та в масштабах регіонів.
Найбільш показовими є дані по соняшнику — дуже вимогливої до поживних речовин рослини, що сильно виснажує ґрунт. Програма визначила, що «головними порушниками» сівообігу стали Луганська (майже 165 тис. га), Кіровоградська (близько 165,5 тис. га) та Миколаївська області (понад 151 тис. га). Це 33.4, 23.5 та 22.3 відсотки відповідно від загальної кількості соняшникових полів у цих областях. За даними Держстату, в 2019 році в Україні виростили більше 5.8 млн га цієї культури.
Чому сівозміна важлива:
  • у випадку соняшника такі порушення дуже шкодять землі. Він висушує ґрунт на глибину до 3 м, стимулюючи ерозію. У класичних сівозмінах його вирощували не частіше ніж раз в 7-8 років;
  • сівообіг – це необхідна сезонна зміна культур на полі задля мінімізації негативного антропогенного впливу на землю. Адже якщо вирощувати ті самі рослини на одній ділянці із сезону в сезон, виникає хімічний дисбаланс у структурі ґрунту. Систематичне порушення правил сівообігу може призвести до погіршення якісних характеристик землі, зниження рівня ґрунтових вод та навіть ерозії, зробивши ділянку непридатною для вирощування с/г культур на кілька років.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас