Реструктуризація боргу: як скористатися такою можливістю? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реструктуризація боргу: як скористатися такою можливістю?

Особисті фінанси
144
Реструктуризація боргу по кредиту – це прояв лояльності до позичальника з боку фінансової організації. Найчастіше ця можливість надається тим клієнтам, які потрапили в складну фінансову ситуацію, зіткнулися з дефолтом і не можуть вчасно вносити гроші по кредиту.
Реалізація реструктуризації
У тому випадку, якщо позичальник не може платити по кредиту, варто відразу ж звернутися в банк із заявою про пролонгацію заборгованості. Таким чином, ви зможете відстрочити виплати, а також знизити щомісячний платіж. Але для того, щоб отримати відстрочку по виплаті «тіла» кредиту, вам доведеться цілком погасити відсоток. Окрім цього, в банках передбачені наступні типи реструктуризації:
  • Банк може переглянути не тільки строки погашення заборгованості, але і розмір регулярних виплат. Таким чином, період може збільшуватися, а обсяг зменшуватися. Це допоможе розбити ваш кредит на більш тривалий строк і скоротити щомісячні виплати.
  • При певному узгодженні з клієнтом банк може піти на такий крок, як обмін частини майна. Отже, це допоможе перекрити борг або його частину.
  • Списання частини боргу за кредитом.
  • Якщо клієнт визнаний банкрутом, у цьому випадку також передбачена реструктуризація заборгованості.
  • Якщо ви не знаєте, що таке реструктуризація боргу, варто звернутися за консультацією до досвідченого юриста. Це допоможе врахувати всі нюанси того чи іншого виду пролонгації.
У яких випадках необхідна реструктуризація?
Як показує банківська практика, реструктуризація передбачена при утворенні у клієнта банку будь-яких фінансових проблем:
Втрата офіційного місця роботи або іншого джерела доходу через скорочення штату співробітників або звільнення.
У разі значного скорочення доходу фізичної особи, яка займається бізнесом.
Якщо клієнт банку є найманим працівником, якому роботодавець знизив зарплату або відправив у відпустку за свій рахунок.
Якщо був оформлений доларовий кредит перед кризою в країні з різкою девальвацією національної валюти.
Процедура реструктуризації кредитів фізичних осіб
У тому випадку, якщо мова йде про фізичну особу, яка не може вчасно виплатити кредит, тут передбачені наступні варіанти:
Зменшення суми обов’язкового платежу. Але в такому разі строк кредитування значно збільшується. Отже, ви зможете платити менше, але робити це доведеться набагато довше.
Кредитні канікули. Це передбачає те, що під час встановленого строку вам не потрібно буде робити жодних оплат за кредитом. Але після закінчення обумовленого терміну кредитні зобов’язання знову будуть відновлені. За цей час клієнт повинен знайти альтернативні джерела доходу, щоб вирішити питання виплати заборгованості.
Рефінансування боргу. Якщо сума кредиту значна, можна звернутися в банк з метою рефінансування кредиту. По суті цей новий кредит, який оформляється для перекриття старого боргу. Як правило, такі кредити є цільовими, оскільки в договорі чітко вказується, що гроші будуть спрямовані на погашення попереднього боргу. Беззаперечною перевагою рефінансування можна вважати те, що таким чином вам вдасться уникнути нарахування додаткових відсотків, штрафів і псування кредитної історії.
Реструктуризація через банкрутство
Законодавством встановлено, що в разі банкрутства клієнт банку має повне право на списання кредитної заборгованості. Це допоможе уникнути штрафів і реалізації заставного майна. Але тут також є певні підводні камені, що робить банкрутство доступним не кожному клієнту фінансової компанії.
Для того, щоб визнати клієнта банку банкрутом, необхідно, щоб сума заборгованості значною мірою перевищувала суму заборгованості по кредиту.
Що робити при неможливості реструктуризації кредиту?
У тому випадку, якщо банк відмовив у реструктуризації боргу, варто скористатися іншими альтернативними способами. Відмову можна отримати через звільнення з роботи за статтею, погану кредитну історію, ухилення від виконання зобов’язань і т.д..
Таким чином, щоб не потрапити в боргову яму, варто заздалегідь подбати про додаткові джерела фінансування. Найпростіший спосіб – це оформлення кредиту в Dinero. Тут можна без проблем позичити необхідну суму грошей для того, щоб частково або повністю перекрити заборгованість, що утворилася.
Що стосується умов такого кредитування, вони мінімальні. Для того, щоб отримати гроші в борг, немає необхідності залучати поручителів, вносити заставне майно або підтверджувати чистоту кредитної історії. Це дуже важливо, тому що за наявності ще одного боргу виплати можуть виявитися неможливими.
Як показує практика, реструктуризація – це один з найдоступніших способів відстрочки по кредиту. Якщо ви передбачаєте будь-які фінансові складності, варто заздалегідь проконсультуватися з фахівцем, що виключить проблеми в майбутньому.
За матеріалами: Dinero.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас