Ціни на нафту і падіння рубля: що відбувається з російською економікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту і падіння рубля: що відбувається з російською економікою

Валюта
5140
Курс долара зріс на 6,11% до 72,77 рубля станом на 9:01 ранку. Максимальне значення з відкриття торгів склало 72,99 рубля. Центробанк РФ повідомив про припинення покупок валюти на відкритому ринку на 30 днів, а Мінфін має намір продавати валюту з ФНБ (Фонду національного добробуту – ред.) на ринку. Станом на 15:52 курс долара все ще на досить високій планці – 71,76 рубля.
А ось російський ринок акцій пережив «чорний вівторок». Заокеанські та європейські біржі ще вчора отримали основну частину стресу на початку тижня. З огляду на те, що торги по DJIA зупинялися вперше з 2008 року, можна було очікувати аналогічного і на російських майданчиках.
На 14:00 індекс МосБіржі знизився майже на 4%, а індекс РТС просів майже на 8%. Буря минула.
Хвиля зниження відіграється приблизно на 50% – так буває щоразу при емоційних розпродажах. Однак спочатку – паніка і відхід від ризиків, кажуть в аналітичному департаменті Alpari.
Як підкреслюють експерти, російська економіка в усьому світі асоціюється з енергетичною галуззю, акції російських видобувних компаній можуть потягнути за собою і весь інший фондовий ринок.
“Довіра у учасників ринку до ОПЕК була і так не найвища, але він чітко і безкомпромісно контролював видобуток чорного золота на тлі падіння попиту на сировину. Тепер РФ чекає чесне ринкове ціноутворення на нафту. Різке падіння цін на неї відбувається вперше в сучасній ринковій історії. І це стрес для світової економіки. Нічого доброго не буде, поки ринкові негативні настрої не вгамуються”, – кажуть в Alpari.
За словами експертів, цінова війна на ринку нафти – ризиковане рішення російської влади. Воно, разом з тим, має чітку і ясну логіку.
“Для настання незворотних змін в американському сланцевому секторі має пройти від 2 до 5 місяців при низьких цінах на нафту. Ймовірно, приблизно стільки і буде висока волатильність і низькі ціни на нафту. «Роснефть» в принципі має рацію, адже скорочувати частку ринку, віддаючи її американцям, нерозумно. Під ударом опинилися імпортери і любителі закордонних турів. Втім, останні виглядають дуже ризиковано на тлі коронавірусу. Ліквідних активів Фонду національного добробуту (ФНБ) РФ достатньо для покриття втрат бюджету від падіння цін на нафту до $25-30 за барель протягом 6-10 років”, – підрахували в Alpari.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас