В Україні може значно подорожчати часник - через коронавірус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може значно подорожчати часник - через коронавірус

Казна та Політика
1012
В Україні можуть значно зрости ціни на часник, оскільки його імпортують переважно з Китаю та Ірану.
Про це повідомляє аналітична платформа Еast-fruit.
За словами директора з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерини Зверєвої, імпорт часнику в Україну стабільно зростає вже два роки поспіль, і в 2019 році був встановлений новий рекорд – 5,3 тис. тонн.
У 2013 році Україна імпортувала близько 6,9 тис. тонн часнику. Однак у 2017 році імпорт впав до 2,5 тис. тонн, і навіть почав зростати експорт, який досяг майже 600 тонн у 2018 році. При цьому Україна жодного разу не була нетто-експортером часнику, завжди імпортуючи більше, ніж продавалося на експорт. Основна причина – відсутність належної інфраструктури і знання специфіки зберігання часнику.
“У 2016-2017 роках багато хто в нашій країні зацікавився перспективами вирощування часнику і почав інвестувати в досить великі промислові проекти. На папері це мало вигляд дуже прибуткового бізнесу, однак практично всі інвестори були дуже розчаровані реальними результатами і закрили цей напрямок”, – розповіла Зверєва.
Також експерт розповіла, що в 2019 році імпорт часнику зріс у півтора раза порівняно з 2018 роком. Поставки часнику з Китаю зросли ще істотніше – на 61%. Ще однією країною, яка забезпечила значний приріст поставок часнику в Україну, став Іран, який раніше не поставляв нам цей продукт. Третім найбільшим постачальником часнику в Україні є Єгипет. На цю країну припадає близько 13% всього українського імпорту часнику. Також в останні роки нарощує експорт часнику в Україну Узбекистан.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас