Держстат "зупинив" падіння промисловості, змінивши методологію розрахунків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держстат "зупинив" падіння промисловості, змінивши методологію розрахунків

Казна та Політика
765
Державна служба статистики переглянула темпи падіння промислового виробництва в Україні за 2019 рік з 1,8% до 0,5% у зв’язку зі зміною базисного року розрахунку.
Про це в FACEBOOK повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Сергій Ніколайчук.
«Минулої п’ятниці Держстат оприлюднив дані щодо промислового виробництва за січень 2020 року, а також переглянув показники минулих років. При цьому темпи падіння випуску промисловості за 2019 були скориговані з 1,8% (попередня оцінка) до 0,5%. Таке «покращення» викликало бурхливу реакцію експертів і звинувачення Держстату та влади в цілому в маніпулюванні статистикою. Давайте без зайвих емоцій розберемося в причинах перегляду даних щодо промислового випуску», – написав він.
За його словами, по-перше, Держстат регулярно переглядає дані за попередні періоди. Це пов’язано з тим, що окремі виробники уточнюють і досилають свої показники вже після публікації попередніх даних.
По-друге, раз на п’ять років Держстат змінює базисний рік. Це відповідає міжнародним стандартам, зокрема Регламенту Ради ЄС щодо статистики підприємств. Так, в січні базисним став 2016 рік на зміну 2010 року в попередніх розрахунках. Цей базовий рік буде використаний для перегляду всіх ретроспективних розрахунків по ВВП, промисловості, сільському господарству, будівництву, внутрішній торгівлі та інших послугах через впровадження оновленої методології в усі сфери статистики.
Ніколайчук зазначив, що структура промисловості в 2016 році істотно відрізняється від 2010 року. Наприклад, питома вага машинобудування впала за ці роки з 14,1% до 9,0%. І саме машинобудування продемонструвало одні з найгірших результатів у динаміці за 2019 рік.
Відповідно, зі зміною структури розрахунку зменшився і негативний внесок машинобудування в зведений індекс.
Протилежний приклад – питома вага харчової промисловості зросла з 16,2% у 2010 році до 18,5% в 2016 році. З огляду на те, що випуск харчової промисловості зріс торік, відповідно збільшився і позитивний внесок цієї галузі в зведений індекс у порівнянні з попередніми розрахунками.
Також він повідомив, що міжнародними стандартами передбачено, що відповідно до загальних критеріїв вибору базисного року це має бути “нормальний” або “середній” рік без екстремальних впливів, а також те, що базові роки повинні змінюватися через кожні п’ять років і закінчуватися цифрою “0” або “5”. Враховуючи, що останнім базисним роком був 2010 рік, наступним мав стати 2015 рік.
Однак у зв’язку з тимчасовою окупацією частини території України і фінансово-економічною кризою 2015 рік мав екстремальні значення. З огляду на це, новим базовим роком було визначено наступний рік, тобто 2016 рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас