Стокгольмський арбітраж заборонив продаж акцій Промінвестбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стокгольмський арбітраж заборонив продаж акцій Промінвестбанку

Фондовий ринок
694
Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 2 березня підтвердив заборону на продаж акцій Промінвестбанку – української «дочки» російського «Внешекономбанку» (ВЕБ, РФ).
У ВЕБ нагадали, що в серпні 2019 року держкорпорація попросила Стокгольмський арбітраж вжити надзвичайних забезпечувальних заходів, щоб запобігти примусовому продажу Промінвестбанку з аукціону. Тоді арбітраж став на бік ВЕБ.
«Україна ж спробувала оскаржити рішення надзвичайного арбітра вже перед повним складом трибуналу, до якого входив і призначений Україною арбітр. Проте 2 березня 2020 року склад арбітражу беззастережно підтримав ВЕБ.РФ і залишив рішення надзвичайного арбітра в силі», – йдеться в повідомленні ВЕБ.
При цьому в російській держкорпорації побоюються, що влада України порушить забезпечувальну міру і спішно проведе аукціон з продажу акцій Промінвестбанку.
«Представники України часто говорять про свою повагу до рішень міжнародних інстанцій, але в нашій справі вони до сих пір не зважилися цю повагу проявити», – заявив старший віце-президент правового блоку ВЕБ.РФ Ігор Краснов, пише ТАСС.
У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва заарештував акції українських «дочок» російських держбанків, включаючи Промінвестбанк, в рамках виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі щодо стягнення з РФ компенсацій за активи в Криму.
Після цього Державна виконавча служба України виставила 99,7726% акцій Промінвестбанку на аукціон.
28 серпня 2019 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма заборонив Україні продавати акції Промінвестбанку і зобов’язав відшкодувати ВЕБ понесені арбітражні витрати.
У свою чергу Міністерство юстиції 21 жовтня 2019 року подало апеляцію до Арбітражного суду Стокгольма на відповідне рішення, яке має бути розглянуте до 2 березня 2020 року, відповідно до розкладу.
Київський апеляційний суд 18 грудня 2019 року задовольнив клопотання Мін’юсту і призупинив розгляд справи за позовом ВЕБ щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу до прийняття рішення по апеляції.
У листопаді 2019 року Верховний суд залишив без змін постанову Київського апеляційного суду від 27 серпня 2019 року, відхиливши касаційні скарги ВЕБ.РФ і Промінвестбанку щодо скасування заборони ДВС на продаж 99,77% акцій банку.
У січні 2020 року корпорація «ВЕБ.РФ» двічі намагалася заблокувати примусовий продаж акцій ПІБ через Окружний адмінсуд Києва.
Зокрема, Промінвестбанк подав позов до відділу примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби у справі №640/2905/20.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас