Чого уникла Україна завдяки перемозі над Газпромом 2 роки тому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого уникла Україна завдяки перемозі над Газпромом 2 роки тому

Казна та Політика
1102
28 лютого виповнюється 2 роки з того часу, коли Нафтогаз здобув остаточну перемогу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі. Завдяки цій перемозі Україна отримала 5 мільярдів доларів, а також змогла укласти новий контракт на транзит. У Нафтогазі повідомили, що було б, якби арбітраж програли.
За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, загальні позивні вимоги Газпрому до Нафтогазу в арбітражі склали понад 80 мільярдів доларів. Це сума, яку Нафтогаз мав заплатити Газпрому відповідно до контракту від 2009 року.
«У контрактах чорним по білому були прописані наші зобов’язання щодо «бери або плати», на які українська сторона погодилася у 2009 році, і об’єктивно ми їх не виконували. Те, що зобов’язання були абсолютно кабальними — ще потрібно було довести так, що не залишалося жодного сумніву», — зазначив топ-менеджер Нафтогазу.
Принцип «бери або плати» означає, що Нафтогаз мав купувати у Газпрому чітко визначені обсяги газу (навіть, якщо цей газ не був потрібен), а у разі, якщо купував менше, то мусив платити штраф. Газпром в арбітражі вимагав стягнути цю суму, передбачену контрактом, а Нафтогазу вдалося довести, що ці вимоги є «кабальними».
«Якби ми програли, найменше, щоб міг зробити Газпром — це перестати платити за транзит, зараховуючи ці платежі у погашення боргу, і пред’явити претензії вже до держави. Як наслідок, вже в у 2018 році Україна б увійшла в жорстку економічну кризу, бюджетники залишилися би без грошей», — зазначив Вітренко.
Загальний виграш Нафтогазу в арбітражі став найбільшим арбітражним виграшем в історії України — 4,6 мільярда доларів, з яких 2,1 мільярда доларів Нафтогаз отримав у вигляді зарахування свого боргу за газ перед Газпромом.
Решту 2,56 мільярда доларів Нафтогаз протягом 2 років намагався стягнути з Газпрому у міжнародних судах. За цей час, через відсотки, ця сума зросла до 2,9 мільярда доларів, які Газпром добровільно перерахував Нафтогазу наприкінці грудня 2019 року, коли домовилися про продовження транзиту газу.
Крім цього, перемога у Стокгольмському арбітражі допомогла Україні укласти новий контракт на транзит газу з Росією. Цей контракт уклали вже за європейськими правилами, відповідно до яких Газпром зобов’язаний платити Україні за транзит визначеної кількості газу, навіть якщо фактично стільки газу через Україну не перекачує («качай або плати»).
Новий контракт на транзит сприяв падінню цін на газ для населення та промисловості: у разі відсутності транзиту через Україну у Європі почалася б енергетична криза, а ціни на газ різко зросли б. Однак завдяки транзиту газу у Європі виявилося навіть більше, ніж потрібно, тому його ціна пішла на спад.
«Але користуючись нагодою, ще раз наголошу, що Стокгольм — це не про персональний кейс, це про національний приклад того, як українці можуть перемагати, якщо працюють злагоджено, професійно та чесно», — додав Вітренко.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас