«Краще знизити податки бізнесу»: Мінфін виступив проти виділення 90 млрд грн ($3,6 млрд) на підтримку економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Краще знизити податки бізнесу»: Мінфін виступив проти виділення 90 млрд грн ($3,6 млрд) на підтримку економіки

Казна та Політика
841
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонує в 2021-2023 рр. виділити понад 90 млрд грн на державну підтримку пріоритетних напрямків – промисловість, сільське господарство та експорт, у тому числі в 2021 році – 26 млрд грн, 2022-му – 31 млрд грн, 2023-му – 33 млрд грн.
“На наступні три роки ми ініціюємо 90 млрд грн держпідтримки для промисловості та агро. Для порівняння: в цьому і минулому роках підтримка приблизно 4 млрд грн. Тобто ми хочемо збільшити підтримку майже у вісім разів. Вся підтримка буде розподілятися, згідно з кращими сучасними практиками, і буде вирішувати проблеми в тих напрямках, де не працюють ринки”, – написав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов у четвер у FACEBOOK.
За даними Міністерства, згідно з пропозиціями, зокрема, сума підтримки на наступні три роки для збільшення обсягу сільгосппродукції, розвитку підприємств АПК і забезпечення продовольчої безпеки в цілому складе 45,52 млрд грн, у тому числі фінпідтримка сільгосптоваровиробників – 40,9 млрд грн, Фонд часткового гарантування кредитів – 3,12 млрд грн, кредити фермерським господарствам – 1,5 млрд грн.
Сума підтримки експорту складе 12,41 млрд грн, у тому числі підтримка і просування експорту – 410 млн грн, Експортно-кредитне агентство – 6 млрд грн, компенсація відсотків за кредитами експортерів – 6 млрд грн.
За різними напрямками в промисловості в цілому планується виділити 32,65 млрд грн, у тому числі 16,9 млрд грн – на розвиток авіабудування, 6 млрд грн – на компенсацію кредитів за придбання виробничого обладнання, 6,75 млрд грн – на співфінансування проєктів смарт-спеціалізації регіонів, 3 млрд грн – на створення Фонду енергоефективності в промисловості.
“Важливо відзначити, що за експортними програмами підтримка надається, в тому числі, підприємствам промисловості. Таким чином, загальна сума підтримки для промисловості може бути збільшена”, – наголошується в повідомленні Мінекономіки.
Пізніше міністр фінансів Оксана Маркарова написала, що вважає помилковим таке збільшення витрат бюджету на держпідтримку.
“Бізнесу потрібні нормальні умови і верховенство права, а збільшення витрат бюджету на підтримку (особливо таку) – це мені здається помилкою. Якщо є зайві 90 млрд грн, то краще знизити податки для всього бізнесу, а не перенаправляти кошти платників податків на деяких обраних”, – написала міністр.
При цьому Маркарова вказала, що найбільша пропонована стаття – “фінансова підтримка сільгосптоваровиробників – 40,9 млрд грн” не розписана взагалі.
“І в попередні роки ніколи не використовували навіть те, що було”, – підкреслила міністр фінансів.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас