Яке може бути покарання за несплату кредиту? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яке може бути покарання за несплату кредиту?

Кредит&Депозит
8572
Кредит – це двостороння угода між фінансовою компанією і позичальником, за якою МФО надає кошти, а позичальник зобов’язується вносити своєчасно виплати. Але бувають ситуації, коли погашення кредиту є неможливим:
Хвороба позичальника або його родичів.
Звільнення з роботи.
Інші життєві негаразди.
Що б не сталося, це не звільняє клієнта від виплати кредиту фінансовій компанії. При утворенні навіть незначного прострочення кредитор може розпочати активні дії проти неплатоспроможного клієнта.
Що може зробити банк за несплати кредиту? Перш за все на позичальника будуть здійснювати певний психологічний тиск. Щоб це максимально виключити, при виникненні фінансових труднощів варто спробувати домовитися з мікрофінансовою компанією або банком. Це зіграє вам на руку, оскільки представники МФО зрозуміють, що ви не ховаєтеся, а намагаєтеся тим чи іншим способом вирішити фінансове питання.
Покарання за несплату кредиту можливе навіть при внесенні суми боргу частини. Як показує практика, це не є виходом з ситуації, і банк всіма правдами і неправдами все одно змусить клієнта виплатити заборгованість.
Якщо не платити кредит, наслідки можуть бути найнесподіванішими. Нерідко фінансові компанії подають позов до суду. Але цей захід вважається вищою мірою покарання, оскільки не завжди виявляється вигідним кредитній організації. Судовий процес відрізняється певною складністю, а також вимагає витрат сил, часу і грошей.
Які дії кредитних компаній є незаконними?
Законодавство України забороняє фінансовим організаціям наступне:
вести діяльність за відсутності відповідної ліцензії.
Вимагати погашення кредиту, якщо позика перейшла третій особі.
Змінювати умови кредитної угоди або збільшувати процентну ставку без обговорення всіх змін із позичальником.
приховувати будь-які додаткові пункти договору або не вказувати процентну ставку на першій його сторінці та головній сторінці сайту.
Чи можуть посадити за несплату кредиту? Скоріше за все, ні. Але представники МФО будуть систематично дзвонити позичальнику, вимагаючи погасити заборгованість. Окрім цього, дзвінки і загрози можуть надходити як клієнту компанії, так і його родичам. Все, що ви зможете зробити в цьому випадку, – попередити своїх рідних, що такі загрози не мають жодної підстави і є протизаконними. Також ви маєте право подати заяву в поліцію або прокуратуру.
Що робити, якщо за справу беруться колектори?
Якщо ви не знаєте, що буде якщо не платити кредит, зверніться до досвідченого юриста. Тільки фахівець зможе роз’яснити ситуацію, що склалася, а також дати необхідні рекомендації.
Передачі справи по заборгованості колекторам передують такі події:
якщо ви вчасно не погасили борг, банк нарахує підвищені відсотки за кожний прострочений день і штрафи. Крім цього, інформацію щодо прострочення подається до Бюро кредитних історій, що негативно позначається на кредитному портфоліо позичальника.
Представники фінансової компанії здійснюють ряд телефонних дзвінків позичальнику з вимогою повернути борг.
Якщо повернути кошти не виходить, банк може передати (або продати) вашу справу колекторам, які також продовжують телефонний штурм і навіть можуть приходити до позичальника додому. Тут важливо розуміти, що будь-який фізичний і моральний тиск є протизаконним.
У більшості випадків єдиний правильний вихід – це звернення в правоохоронні органи. Але покарання для некоректних колекторів у нашій країні не передбачено законодавством.
Як вирішити питання з простроченим кредитом?
Щоб максимально виключити покарання за несплату кредиту, зверніться до представників фінансової компанії з проханням допомогти знайти вихід. У більшості випадків банки йдуть назустріч позичальникам, бо в їх інтересах повернути собі кредитні кошти. Можливі шляхи вирішення питання це:
Реструктуризація боргу. Строк кредитування буде продовжено, а сума розділена на більш дрібні частини. Таким чином, ви зможете платити менше, але довше.
Списання відсотків. Якщо ваша ситуація є складною, можна спробувати подати заяву на списання відсотків. Це дасть можливість виплачувати тільки тіло кредиту.
Кредитні канікули. На певний період позичальникові дається відстрочка. Це необхідно для того, щоб клієнт фінансової компанії зміг знайти шляхи вирішення питання і відновити свою платоспроможність.
Покарання за несплату кредиту в будь-якому випадку буде. Але від того, якими будуть ваші дії, залежить і результат. У будь-якому випадку потрібно намагатися домовитися з представниками банку і якомога швидше розпочати виплату боргу.
За матеріалами: Dinero.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас