Чи можна втратити квартиру за борги по кредиту? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можна втратити квартиру за борги по кредиту?

Особисті фінанси
1120
Чи можуть забрати квартиру за борги по кредиту? З першого погляду, це здається неможливим. Але на практиці такі ситуації трапляються досить часто. Практично кожен позичальник, який має заборгованість, може зіштовхнутися з подібною історією. І це стосується не лише іпотеки чи валютних позик, але також споживчих позик і позик, оформлених у мікрофінансових компаніях.
Коли банки мають право відібрати квартиру?
Дуже часто буває, що банківські співробітники або колектори дошкуляють позичальника телефонними дзвінками із погрозами відняти житло. Та якщо немає відповідного судового рішення, це не більше ніж пусті слова. Як правило, банки йдуть на такий хід при утворенні певного боргу, аби повернути свої гроші.
Насправді кредитор не має права прийти у ваш будинок і почати процедуру виселення з квартири. Це роблять представники державної виконавчої служби тільки після судового засідання і винесення судового рішення по вашій справі. Для того, щоб виконати постанову в добровільному порядку, позичальникові дається сім робочих днів. Якщо виселення за цим не послідувало, виконавці мають законне право накласти арешт на:
Зарплату.
Поточні депозити та інші вклади в банку.
Активи і цінні документи.
Транспортний засіб.
Всю наявну у власності нерухомість.
Як не втратити заставне майно?
До того, як взяти кредит у банку чи мікрофінансовій компанії, варто заздалегідь оцінити всі плюси і мінуси такого кредитування. Це дуже важливо, адже у вас можуть виникнути певні фінансові складнощі, а кредит доведеться сплатити в зазначений строк і повністю. Таким чином, якщо заборгованість уже утворилася, скористайтеся наступними порадами:
Якщо вам почали дзвонити банківські співробітники або колектори, постаратися виплачувати борг частинами. Це допоможе не довести справу до суду.
Подайте заяву до банку з проханням зробити реструктуризацію по кредиту. Як правило, кредитні канікули дають можливість відтягнути час і знайти необхідні кошти для виплати заборгованості.
Якщо ваша кредитна історія залишає бажати кращого, можна звернутися до МФО Dinero з метою отримання коштів для погашення частини боргу за наявним кредитом. Тут не звертають увагу на “чорний список” боржників, а також готові видати певну суму грошей при наданні мінімального пакета документів (паспорта громадянина України та ідентифікаційного коду).
Будь-яка позика передбачає чітке виконання умов кредитного договору. Тому, якщо питання стоїть гостро, чи може банк забрати єдине житло, необхідно шукати відповідь саме в цьому документі. Зверніться до кваліфікованого юриста, щоб прояснити ситуацію. Фахівець допоможе розібратися з умовами договору та підкаже, що робити, якщо кредит не сплачений вчасно.
Як попередити проблеми із банківською організацією?
Для того, щоб у банку не було приводу конфіскувати житло, необхідно вносити обов’язкові платежі по кредиту в чітко встановлений строк. Але, якщо у вас передбачаються або вже виникли фінансові труднощі, негайно звертайтеся до співробітників банку. Важливо в цей час не приховуватися, адже в такому випадку ситуація лише погіршиться.
За матеріалами: Dinero.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас