Глава Нацбанку розкрив деталі "пілоту" з е-гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Нацбанку розкрив деталі "пілоту" з е-гривні

Казна та Політика
2060
Глава Нацбанку Яків Смолій розповів про пілотний проект зі створення електронної гривні (е-гривні). НБУ чотири роки вивчав можливості випуску власної цифрової валюти, а в 2018 році запустив “пілот”. Півроку пішло на його підготовку, а ще півроку – на активну стадію і аналіз результатів.
“У рамках пілоту е-гривня мала чітке визначення і форму застосування. Ми розглядали її як нацвалюту, яка має однакову вартість із готівкою і безготівкою, і як засіб платежу, а не накопичення. Ми випустили дуже обмежену кількість е-гривні – трохи більше 5 тис. грн. Вся її емісія увійшла в грошовий агрегат М0, тобто до готівки в обігу поза банками”, – зазначив глава НБУ, відкриваючи конференцію “Цифрові валюти ЦБ”.

Найкращі кредитні картки для зберігання грошей 💳

За словами Смолія, під час “пілоту” в регуляторі вивчили такі аспекти запуску і роботи цифрової валюти:
  • Протестували технологію для випуску та обігу електронної гривні, в тому числі вивчили ефективність роботи розподілених реєстрів як бази для випуску та обігу такої валюти.
  • Створили тимчасову методологічну базу для е-гривні, яка включала тимчасові правила і регламент.
  • Побудували тимчасову бухгалтерську модель функціонування цифрової валюти.
  • Провели також низку досліджень, починаючи з можливого впливу на макроекономічну стабільність і закінчуючи правовими аспектами випуску та обігу електронної гривні.
“Ми… готові будемо повернутися до цього питання, коли будемо переконані, що не лише здатні це реалізувати з технологічної точки зору, але і це не завадить реалізації нашого мандату – забезпечення цінової і фінансової стабільності”, – зазначив глава НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • НБУ запустив наприкінці 2016 року дослідницький проект щодо можливого впровадження е-гривні – національної валюти на основі технології блокчейн.
  • На думку регулятора, е-гривня може дозволити мінімізувати транзакційні витрати на переказ грошей від одного учасника платіжного ринку України іншому і одночасно здійснювати їх з практично миттєвою швидкістю.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас