Вчені навчилися шифрувати дані за допомогою кристалів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені навчилися шифрувати дані за допомогою кристалів

Технології&Авто
558
Вчені з Університету Глазго (Великобританія) навчилися використовувати кристали як генератор випадкових чисел для шифрування.
Дослідники змогли використовувати кристалізацію для отримання справжніх випадкових чисел, що дозволило досягти більш високого рівня шифрування. Раніше для захисту від зловмисників, які могли так чи інакше отримати ключ для злому, використовували «природні» джерела випадкових чисел — наприклад, датчики руху або шуму.
Хіміки розробили роботизовану систему, яка використовує процес кристалізації для створення випадкових ланцюжків чисел і шифрування інформації. При правильних умовах хімічні речовини в рідкому розчині можуть перейти з невпорядкованого стану в надзвичайно організований – кристал. Процес наповнений випадковістю – від часу, який потрібен для формування кристала, до геометрії структур.
Як повідомив професор хімії Лі Кронін (Lee Cronin), вони розробили простого робота, який стежив через web-камеру за процесами кристалізації і перетворював різні виявлені реакції на послідовність одиниць і нулів. Дослідники переглянули три різні хімічні реакції та порівняли їх закодовані рядки з одним, створеним генератором псевдовипадкових чисел загального призначення Mersenne Twister. Зворотна розшифровка такої інформації зайняла набагато більше часу, ніж у випадку з раніше відомими методами, що доводить ефективність обраного методу.
За словами фахівців, цей метод пропонує хорошу альтернативу існуючим генераторам справжніх випадкових чисел. Форму їхнього робота можна зменшити і вбудувати в звичайний комп’ютер, «надаючи доступ до потужного і зручного генератора випадкових чисел, що працює на хімічних процесах». Як зазначив Кронін, новий метод буде дешевшим, ніж квантові обчислення, які вважаються золотим стандартом для генерації випадкових чисел.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас