В Нацбанку назвали причини зростання зарплат українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нацбанку назвали причини зростання зарплат українців

Особисті фінанси
2899
У 2019 році реальна заробітна плата штатних працівників зросла на 9.8%, у Національному банку це пов’язують, зокрема, з великою кількістю українців, які виїхали закордон.
Про це повідомляється в інфляційному звіті НБУ за січень 2020 року.
Доходи населення зростали значними темпами за рахунок зростання як пенсій, так і заробітних плат. Зростання останніх було викликано браком робочої сили внаслідок трудової міграції та професійних диспропорцій.
Це відбувалося серед обох статей як у селах, так і в містах, найбільше – серед осіб вікової групи 50-59 років.
В Нацбанку назвали причини зростання зарплат українців
Фактори зростання заробітної плати:
  • значний брак робочої сили;
  • третина підприємств зазначала брак робочої сили серед найзначніших факторів, що обмежують їхню спроможність збільшувати виробництво;
  • брак працівників відчувався в усіх базових видах діяльності, найгостріше – у будівництві та в переробній промисловості.

Найкращі кредитні картки для зберігання грошей 💳

Проблема браку робочої сили в Україні мала дві причини:
  • значна кількість українців виїхали працювати за кордон (у Польщу, Чехію, Росію) через вищу заробітну плату. Так, у 2019 році кількість українських трудових мігрантів у Польщі оцінювалася у майже в 1 млн осіб. Значна частка трудових мігрантів – представники дефіцитних нині робітничих професій.
  • диспропорції між попитом і пропозицією робочої сили в розрізі професій та видів діяльності. Так, через низьку зацікавленість молоді в отриманні робітничих професій виникає дефіцит працівників робітничих спеціальностей через природне вивільнення працівників старшого покоління.

Довідка Finance.ua:

  • За даними Держстату, середня заробітна плата в Україні у грудні 2019 року склала 12 264 грн.
  • У 2019 році розмір в Києві середньомісячної номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (з кількістю працюючих 10 осіб і більше) становив 15 776 грн і порівняно з 2018 р. збільшився на 16,5%.
  • Кожне п’яте польське підприємство приймає на роботу працівників з України. Більше половини працівників в місяць заробляють в середньому 2,5 тисячі злотих на руки.
Найцікавіші та найважливіші новини, а також поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця — завжди в нашому телеграм-каналі Finance_ukr 🤫 Переходьте, підписуйтеся — з нами цікаво та корисно!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас