Данилишин: Чим може загрожувати українській економіці китайський вірус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин: Чим може загрожувати українській економіці китайський вірус

Особисті фінанси
2658
Нинішній розвиток ситуації з вірусом ще раз засвідчує – світові економічні виклики не тільки ніхто не відміняв, але ще і причин ускладнення ситуації в міжнародній економіці набагато більше, ніж нам може здаватися.
Про це розповів Голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у FACEBOOK.
Мінуси:
  • темпи виходу міжнародних інвесторів з ризикованих активів можуть прискоритися;
  • може призвести не тільки до зниження темпів зростання світової економіки, але і до подальшого закриття позицій інвесторів на ринках країн, що розвиваються;

Кредитні картки для зберігання грошей 💳

  • Приблизно третина нашого експорту в КНР – залізорудна сировина. Друге і третє місце посідають зернові (близько чверті обсягу українського експорту в КНР) і соняшникова олія (п’ята частина);
*скорочення попиту на залізорудну сировину, напевно, не уникнути. Ринки вже відреагували – ціна залізної руди впала на 10%;
  • Ситуація може погіршитися і для наших виробників металопродукції;
  • Олійні культури (ще одна найважливіша складова українського агроекспорту) теж в зоні ризику. Це вдарить по українських експортерах.
Плюси:
  • Китай є одним з найбільших світових виробників фосфорних і азотних добрив. Ось тільки ця галузь в Україні останніми роками стагнує. Тому, скористаються випаданням китайських добрив з регіональних ринків Польща, Росія, Естонія, а не Україна.
  • Коронавірус може стати найпотужнішим шоком для світових нафтових ринків з часів світової фінансової кризи 2008-2009 років. Так, за січень нафта сорту Brent подешевшала на 14%.
Вигода від падіння цін на нафту
Наша економіка є зразком енергонеефективних – обсяг енергії, яка використовується в Україні для виробництва одиниці товарів і послуг (тобто на одиницю ВВП), перевищує середньосвітове значення вдвічі, середнє значення для ЄС – в 3,8 рази. Показник виробленого ВВП на одиницю енергії (дол. на кг нафтового еквіваленту) в Україні становить 3, 4 дол./кг н.е., в розвинених країнах – 9,1 дол., в середньому по світовій економіці – 7,9 дол./кг н.е. Тобто, в Україні ефективність використання енергії в економіці в 2,7 рази нижча, ніж в розвинених країнах, і в 2,3 рази нижча від середньосвітового показника. В цьому аспекті падіння цін на нафту (ймовірно, і на газ теж) може принести Україні вигоду.
За матеріалами:
tid.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас