Експерти назвали головні складнощі боротьби з тіньовою зайнятістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали головні складнощі боротьби з тіньовою зайнятістю

Особисті фінанси
1040
Проблема тіньової зайнятості для України залишається однією з найбільш злободенних. За оцінками Державної служби України з питань праці, на кінець 2019 року без офіційного працевлаштування в країні працювали кілька мільйонів громадян.
Однак в Мінекономіки кажуть, що в країні знижується рівень безробіття та неформальної зайнятості.
Ольга Піщуліна, провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова зазначає, що такий високий рівень неформальної зайнятості – не результат тимчасової соціально-економічної кризи, а свідчення масштабного інституційного провалу. “У нас значні регіональні відмінності в рівні тіньової економіки. Від 10% в Києві і Київській області до 49% в Чернівцях та Рівному.
Рівень неформальної зайнятості залежить від галузевої структури виробництва. Мінімальна неформальна зайнятість в експортно-сировинних регіонах, а максимальна – в тих регіонах, які є промисловими”, – говорить Піщуліна на конференції, присвяченій результатам дослідження. Водночас, за словами експертів, тіньова зайнятість несе в собі як ризики, так і деякі переваги.
“З одного боку, тіньова економіка – це величезна корупційна складова, а з іншого – певний компенсатор фінансових і економічних шоків, особливо для малого і середнього бізнесу”, – пояснює Юрій Харазішвілі, головний науковий співробітник Інституту економіки промисловості.
Павло Розенко, український експерт з питань соціальної політики, колишній віце-прем’єр-міністр України, в свою чергу, зазначив, що тіньова економіка в Україні в різний час розвивалася через низку обставин. Наприклад, в 90-і у людей просто не було вибору, тому що масово закривалися державні підприємства. “Далі ситуація в країні дещо покращилася, і роботодавець почав давати альтернативу у вигляді формальної зайнятості. Тоді неформальна зайнятість перейшла в категорію більш вигідної. І до нашого часу це більш вигідно: неформальний сектор економіки дає вищу заробітну плату, ніж формальний”, – зазначає Розенко.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас