Міносвіти змінило систему фінансування університетів (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міносвіти змінило систему фінансування університетів (інфографіка)

Казна та Політика
563
Міністерство освіти і науки України затвердило показники, за якими буде визначатися фінансування закладів вищої освіти.
Про це заявив заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний під час брифінгу, який стосується фінансування вищих навчальних закладів у 2020 році.
«Ми починаємо шлях відходу державного фінансування від кількості студентів, які навчаються на бюджеті. Уже цього року цей показник буде, імовірно, впливати десь на 70-80%, і планомірно ми спустимо його вплив нижче ніж 50%», – сказав він.
Міносвіти змінило систему фінансування університетів (інфографіка)
Зокрема, за словами Стадного, одним з показників є регіональний коефіцієнт.
«Тривалий час університети в регіонах відчували недофінансування, адже ні для кого не секрет, що випускники обирають великі міста… Тепер система фінансування допомагає регіональним університетам, запроваджуючи так званий регіональний коефіцієнт», – пояснив заступник міністра.
«Ще одним у напрямку фінансування буде показник масштабу», – сказав Стадний.
За його словами, це економічний стимул для університетів до об’єднання.
«Якщо університети об’єднуються, то вони отримують більше. Наступним показником є ​​кількість студентів. Але значимість цього показника зменшується, а через три роки складе менше ніж 50%», – зазначив заступник міністра.
Також, за його словами, є показник обсягу коштів, які університет залучив від бізнесу або міжнародних партнерів для фінансування досліджень.
«Отже, якщо хтось грошима довірився університету, це показник високої репутації. Держава повинна враховувати цей показник, а також винагороджувати таких. Крім цього, ми застосовуємо міжнародні рейтинги. Якщо український університет потрапляє в міжнародний рейтинг, він отримує підвищений коефіцієнт, отже і підвищене державне фінансування. І ще один показник, який ми запустимо з 2021 року – це працевлаштування випускників конкретних університетів. Якщо випускники університету будуть працевлаштовуватися на посадах, що вимагають кваліфікації вищої освіти, університети будуть отримувати більше фінансування. Якщо таких випускників менше, тим менше фінансування», – розповів Стадний.
Міносвіти змінило систему фінансування університетів (інфографіка)
“Ми зробили важливий крок до відкритості та прозорості фінансів. Вперше Міністерство освіти і науки опублікувало дані про розподіл державних коштів між закладами вищої освіти та чіткими критеріями цього розподілу. Кожен університет отримав фінансування залежно від результатів своєї роботи і стимул розвиватися динамічніше”, – зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас